Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
9°C
JUTRI
24°C
10°C
Oceni objavo

Srečanje oldtimer traktorjev in starodobnikov ob Gradiškem jezeru

Kljub letom še niso za v staro šaro, so si bili enotni lastniki starodobnikov in oldtimer traktorjev, saj tako eni kot drugi še vedno z veseljem nabirajo kilometre oziroma delovne ure.

V  soboto 17. junija smo si na prostoru pri »Luštno pod hrasti« ob Gradiškem jezeru lahko ogledali zanimivo paleto starodobnikov. Srečanje je pripravilo društvo kmetijske tehnike Slovenije, sekcija ljubiteljev stare kmetijske tehnike, v želji da se ohrani čim več starih traktorjev in starodobnikov.

Obiskovalcem je posamezne traktorje predstavil podpredsednik DTKS Viktor Jejčič, ki je podrobneje opisal zgodovino vsakega traktorja od proizvajalca, motorja, hlajenja, pogona in ob tem povedal še kakšno zanimivo zgodbo povezano s traktorjem. Lastniki so se s traktorji in drugimi starodobniki odpeljali tudi na panoramsko vožnjo okoli jezera, čeprav so imeli  pogled zelo lep že z mesta, kjer so se zbrali. Ker imajo že kar lepo starost in je vprašanje kako je kaj z njihovo sapo so jim pri muzeju Tepka v Gradišču omogočili, da so se nadihali, vozniki pa malo okrepčali in si v muzeju ogledali zgodovino sadjarstva.

Sicer je bilo  poleg lepega razgleda in lepega vremena, ki ga kmetje letos res pogrešajo, poskrbljeno tudi za dodatno ponudbo. Na stojnicah so svoje izdelke ponujali lokalni pridelovalci z znamko Zakladi Črni graben, pa tudi iz Primorske so prišli in ponudili dobrote iz njihovih krajev. Zanimivo srečanje je privabilo veliko število tako udeležencev kot obiskovalcev, saj srečanje ni bilo zanimivo samo za starejše, ki spominjajo nekdanjih  težkih kmečkih opravil, ampak je bilo poučno tudi za mlade.

Komentar pri ogledu enega izmed vozil ob pogledu na kable je bil: »poglej koliko kablov ima ta avto, ti jih imaš samo pri zadnji luči dvakrat več«. In res je, bili so in so še enostavni, vzdržljivi, praktični, ne preveč močni, a vseeno dobrodošli na kmetiji in verjetno bodo še kar nekaj časa služili svojemu namenu, zahvaljujoč se tudi ljubiteljem starodobnikov. Srečanje oldtimer traktorjev in starodobnikov naj bi po zagotovilih organizatorja Boštjana Godca na tej lokaciji pripravili sedaj vsako leto. 

Na koncu je mag. Jože Dular predsednik DKTS podelil udeležencem srečanja še priznanje za sodelovanje s povabilom najprej na srečanje v Savinjsko dolino in prihodnje leto ponovno na prostor pri Gradiškem jezeru. 

Oglejte si tudi