Lukovica

JUTRI
21°C
12°C
TOR.
20°C
13°C
Oceni objavo

Jesenski kmetijsko obrtni sejem Komenda

Ko jesen obarva prvo listje na drevesih in se narava pripravlja k počitku, pride tudi čas, da se odpravimo v Komendo na Jesensko kmetijski obrtni sejem. Ta je letos potekal od 6. do 8. oktobra.

Lepo vreme je mnoge še dodatno spodbudilo, da so izkoristili proste trenutke in obiskali sejemski prostor v Komendi in se seznanijo z novostmi na področju kmetijstva, obrti in drugih dejavnosti. Vedno znova je zanimivo pogledati prostor, kjer nam poznavalci varne sečnje in dela v gozdu iz Zavoda za gozdove Slovenije, podrobno prikažejo kako pravilno ravnati pri delu, da se izognemo raznim nezgodam pri delu.

Zelo veliko je bilo tudi zanimanja za predstavitev aplikacije Sopotnik za satelitsko spremljanje površin. Organizatorji sejma so se zelo potrudili s pregledno ureditvijo posameznih mest razstavljalcev, ki so bili lepo predstavljeni v lični brošuri oz, vodiča po sejemskem prostoru, da smo lahko našli kar smo želeli videti. Sicer pa se je prav lepo povsem prosto sprehoditi med razstavnimi prostori, saj spotoma človek ugleda in morda tudi kupi kaj čisto po naključju. Tudi cene so bile na tokratnem sejmu sprejemljivo prijazne in zato se je verjetno sklenila kakšna kupčija več kot običajno. Traktorjev  majhnih in velikih, z več ali manj konjskimi močmi, predvsem pa zelo uporabnih je bilo veliko. Pa tudi avtomobilov na sejmu ni manjkalo, novih, lepih velikih in majhnih, da se kar oči zasvetijo. Tudi raznovrstna posoda je bila na voljo, takšna in drugačna. V eni lahko kuhaš z nič ali čisto malo maščobe, torej zdravo, druga pa takšna, kot so jo uporabljale že naše stare  mame in jih proizvaja Emo iz Celja. In ker se sem ter tja tudi dobri gospodinji kaj zasmodi, smo lahko na razstavnem prostoru podjetja KIMI iz Trzina kupili čistila, da rešimo in očistimo kar se da. Le streljaj stran je svoja čistila ponujalo tudi podjetje JUVI,  in kako prav so prišla, da smo po povratku domov očistili svojega jeklenega konjička.

Veliko je bilo različnih ponudnikov raznovrstnih ogrevalnih naprav, nepogrešljivi so proizvodi podjetja Veriga iz Lesc, tudi traktorje je treba včasih »preobuti« in mu nadeti nove gume, da pa bomo lahkotno in varno hodili po gozdu pa smo si lahko pri ALPINI ogledali ali kupili primerno obutev. Glede na čase, ko so energenti vsak dan dražji ni bilo naključje, da je bilo na sejmu tudi zelo veliko ponudnikov sončnih elektrarn. Kakšna je letošnja bera sadja ne vem, vem pa, da se bo žganje lahko kuhalo, saj je bila ponudba kotlov za žganjekuho na sejmu zelo bogata. Otroci radi pomagajo in v času trgatve bi tudi oni  nosili brento z grozdjem. In ne boste verjeli, tudi to se je dalo kupit na prostoru podjetja ROTO, kjer so ponujali dve manjši brenti, 10 in 5 litrov, in to celo v imitaciji lesa. Potem, ko pregledaš  vse štirikolesnike, traktorje, nakladalke obračalnike, cisterne za gnojevko, pluge, brane in drugo orodje, ter  mimo strojev in rastlinjakov, ki so seveda razstavni eksponati, prideš v dišečo ulico se čas ustavi. Koliko dobrot na enem mestu, da človek kar ne more domov ne da bi kaj pokusil, čeprav ve, da ga doma na mizi že čaka kosilo. Siri takšni in drugačni, suhomesnati izdelki in še mnoge druge dobrote so prežale na nas in ker je skoraj že čas za krvavice, sem na eni izmed stojnic pokusil  košček, kaj enega, dva tri koščke odlične, sveže pečene, ravno prav hrustljave krvavice od Souda seveda. Je že tako, da se pa domači kuharici le ne smeš zameriti in le še malo sira za pokušino, potem pa mimo stojnic z orodjem, kjer moram kar hitro mimo, da me kaj ne zamika, mimo kupov mandarin, menda iz doline Neretve, proti avtu in domov.

1/45













































Dovolj lepih vtisov in različnih idej do pomladi. Takrat pa spet pridem kaj naokrog, da pogledam če bo kaj novega.

DJD       

 

Oglejte si tudi