Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
23°C
8°C
Oceni objavo

»Dobrodošli na plac v Domžalah«

Vabilo, ki se mu ni težko odzvati, posebno še, če se na placu predstavlja občina Lukovica, ki ima kaj pokazati. Pa ne le pokazati, marsikaj je tudi za pokusiti in se v čem preizkusiti.

Veselje in dobrote iz Črnega grabna so bile na tržnici v Domžalah zadnjo septembrsko soboto v ospredju. Za veselo vzdušje so poskrbeli: Glasbena šola Polton, Mešani pevski zbor Šentviški Zvon inGodba Lukovica. Članice KUD Fran Maselj Podlimbarski iz Krašnje so poskrbele za pogled v preteklost, saj so prikazale pletenje slamnatih kit, izdelavo slamnatih cekarjev, slamnatih klobukov, iz ličkanja pa izdelavo copat in predpražnikov.

Kako je bilo včasih na kmetih in na vasi lepo, ob kmečkih opravilih, so prikazali člani in članice  Turističnega društva Gradišče pri Lukovici, ki deluje že preko trideset let. Pri njih se še danes radi zbirajo in pri ličkanju in rofkanju koruze in se družijo kot nekoč. In ker je bila na sejmu tudi županja Lukovice mag Olga Vrankar ki pozna take običaje, je med koruzo pridnim delavcem skrila steklenicožganja. To je bilo veselje, ko se je kupček zmanjšal in je steklenica prišla na plano. Seveda pri takem delu niso smeli manjkati flancati in zato so jih vrli Gradišani tudi tokrat prinesli s seboj za pokušino, da se ve kako se stvari streže. Za še boljo res veselo vzdušje ob delu  je poskrbel še harmonikar Blaž Omahna, sin harmonikarja skupine Gamsi Toneta Omahna.

Poleg vseh naštetih nastopajočih so se na stojnicah tržnice v Domžalah s svojo ponudbo predstavili tudi različni ponudniki domačih dobrot in pridelkov:

  • Kmetija Jergan iz Spodnjih Kosez pri Lukovici z odličnimi  domačimi siriin drugimi mlečnimi izdelki
  • Ekološka kmetija Pr´ Matožet z domačimi rezanci, testeninami ter različnimi vrstami kruha in drugih pekovskih dobrot
  • Čebelarstvo Anton Cirer s ponudbo medu in medenimi izdelki
  • Društvo upokojencev Lukovica z razstavo ročnih del  in slikarskih del
  • Čebelarstvo Dular Mirko s ponudbo letošnjega akacijevega, cvetličnega in kostanjevega medu nabranega v  Beli krajini
  • Lovska družina Lukovica, ki je poskrbela za degustacijo divjačinskega golaža
  • Kmetija Nakrst Vinko in Marija s ponudbo zelenjave, medu ter dobrot iz gozda
  • Kmetija Šinkovec-Osredkar ki sodi med gorske višinske EKO kmetije in se nahaja na 720 metrih nadmorske višine s ponudbo zelenjave, sokov, žganice in dobrot iz gozda
  • Občina Lukovica s promocijskim materialom in kolesom sreče, s katerim so obiskovalci z nekaj sreče lahko prišli do lepih nagrad povezanimi z občino, ki je tokrat gostovala na tržnici.


Poleg tega so ponudili še  jabolka Brina, ki jih je za to priložnost podaril  Kmetijski inštitut Slovenije – Poskusni sadovnjak Brdo pri Lukovici, kjer se lahko oskrbite  z različnimi sortami jabolk za  ozimnico. Po tržnici in samo predstavitev občine in posameznih ponudnikov ter nastopajočih je vodila  Tanja Vidic Goršak, ki jo je bilo, glede na veliko število obiskovalcev, kar malo strah, da bo ostala brez divjačinskega golaža. Pa so prijazni lovci poskrbeli tudi za njen želodček.  Predstavitev občine na plac je odlična priložnost za medobčinsko povezovanje in sodelovanje sosednjih občin in o tem sta prav gotovo spregovorili tudi županji obeh občin, saj smo obiskovalci lahko videli kako sta mag. Olga Vrankar in mag. Renata Kosec ob srečanju staknili glave sproščeno poklepetali.  

Oglejte si tudi