Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Čebelarsko društvo Lukovica ob 100-letnici organiziranega društvenega delovanja

Prihajajoče leto bo za čebelarke in čebelarje našega področja posebno leto. Minilo bo 100 let od prvega srečanja čebelarjev v Slaparjevi hiši v središču Lukovice, ko je potekal ustanovni občni zbor čebelarske podružnice za tedanji brdski sodni okraj. Članstvo je štelo 132 članov, od tega je bilo 31 članov iz sedanjega območja občine Lukovice. Prvi predsednik je postal Janko Rahne (1860–1928), ki je bil notar na Brdu in župan Lukovice (do l. 1914).

Sosednja čebelarska društva (ČD Dolsko, ČD Domžale, ČD Krtina Dob, ČD Moravče in ČD Lukovica), katera so bila vključena v tedanji brdski sodni okraj in jih je zajemala takratna podružnica, smo se dogovorila, da se bomo tako kot pred stotimi leti, tudi tokrat povezali. Skupaj bomo izdali obširen zbornik o skupni zgodovini in o društvenih aktivnostih posameznih društvih. Urednik zbornika je zgodovinar mag. Blaž Otrin, ki bo tudi opisal skupno zgodovino sedanjih društev od leta 1919. Župan g. Matej Kotnik bo opisal dogajanje pred letom 1919 in gradnjo sedanjega Čebelarskega centra na Brdu. Vsako čebelarsko društvo bo predstavilo preteklo in aktualno dogajanje. Vsi člani, ki tudi aktivno čebelarijo, pa bodo s fotografijo in kratkim opisom predstavljeni v zadnjem delu zbornika.

V okviru obeležja 100-letnice delovanja društev bo potekala skupna osrednja prireditev, predvidoma v občini Lukovica in strokovni posvet s tematikami iz našega okolja in področja.

Vse občanke in občanke, kakor tudi podjetja, ki delujejo na našem področju, vljudno naprošamo, da nam po svojih zmožnostih pomagajo pri zadanih projektih. Čebelarji smo ponosni, da delujemo in sobivamo na tako lepem predelu Slovenije. Radi bi, da prisluhnete naši zgodbi, da bomo tudi v bodoče tako dobro sodelovali. NAJ MEDI!

Mitja Nakrst, predsednik ČD Lukovica

Oglejte si tudi