Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
7°C
JUTRI
27°C
8°C
Oceni objavo

Boen Camino Buen camino - življenje je dobro

Vse življenje se trudimo spoznavati domače kraje in tudi zanimivosti po širnem svetu. Ena izmed opcij spoznavanja dežele in krajev je peš hoja po Caminu.

S Portugalskim delom Camina smo se spoznali v soboto 13. januarja, saj sta ga prehodila Alenka In Sašo. Na povabilo KUD Fran Maselj Podlimbarski sta nam z besedo in slikovno opisala pot in ob tem dodala besedeNejca Zaplotnika: "Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi". Pogovor je povezovala Mojca Avbelj Korošec, ki je hotela od predstavitve izvleči čim več.

Tako smo najprej izvedeli zakaj Camino oziroma zakaj Portugalska in ne Francoska pot. Kako je bilo s pripravami, kaj sta vse imela s seboj kako je s prenočitvami, prehrano, potjo, koliko je popotnikov, koliko romarjev in še in še. Na vprašanje zakaj Portugalska  je bil odgovor ker je krajša in poteka ob morju, čeravno smo potem slišali, da so vmes tudi hribčki in hribi. Še pred tem je beseda tekla o pripravah in o tem kaj vse sta morala imeti s seboj. Za spoznavanje s potjo sta iskala različne vire in v veliko pomoč jima je bila tudi knjiga Mojce Kepic Moj Camino. A kljub dobro pripravljenem programu je potrebno včasih tudi improvizirati in to jima je tudi uspevalo. Za vse tiste, ki jih mika, da bi poskusili Camino sta povedala kaj sodi v  nahrbtnik. Poleg oblek obvezno še dokumenti in potni list Camina. Ker na  dan prehodiš 25-30 kilometrov potrebuješ tudi vodo, ki jo nosiš s seboj. Sicer  ljudje pravijo, da Camino vse zrihta in res je to, saj ko si v največji krizi se najde kdo, ki ti pomaga.

Na koncu izvemo še to, da v nobenem od priročnikov ne piše opozorilo, da ko enkrat prehodiš Camino  boš poskusil ponovno, le drugo vejo in ravno  zato bomo lahko o novi prehojeni poti Camino poročali naslednjič. In čisto za konec še stavek, ki ga je zapisala Petra Škarja stavek, ki veliko pove. Nekateri pravijo, da jim je CAMINO (el Camino de Compostela) spremenil življenje. Drugi bodo rekli, da je bil le prijeten sprehod. Tretji gredo tja malo popivat (Španci ob kosilu v restavracijah dajo vsakemu kar liter vina - zelo ugoden način, da se malce napijete). Kolikor ljudi prehodi Camino, toliko različnih zgodb lahko slišimo, In mi smo iz prve roke slišali eno izmed neštetih.

DJD 

Oglejte si tudi