Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
4°C
JUTRI
22°C
7°C
Oceni objavo

40 dni brez alkohola

S pepelnično sredo se začenja postni čas in obenem je to  začetek štirideset dnevnega odrekanja in notranjega premišljevanja v pripravi na Veliko noč. V tem času pa, že devetnajsto leto zapored, Slovenska Karitas, med.Over.Net, Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa – Direkcija RS za ceste – Svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu in Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravljajo akcijo 40 dni brez alkohola.

Gre za osveščanje in boj proti alkoholu, ki je najbolj razširjena droga v Sloveniji in prinaša številne škodljive in nepopravljive posledice tako v družini kot v družbi.  Zaskrbljujoče je dejstvo, da vse več otrok in mladostnikov uživa alkohol že pred 13. letom in to celo z dovoljenjem staršev. Ne eni ne drugi se ne zavedajo, da uživanje alkohola povzroča škodo v telesnem razvoju in obenem povečuje verjetnost za odvisnost od alkohola v odraslosti. Posledično zaradi nasilja, nesreč in bolezni trpijo tako posamezniki, cele družine in družba.

Akcija ni namenjena le tistim, ki imajo težave s prekomernim uživanjem alkohola, ampak vsem državljanom, da bi s svojim ravnanjem in ozaveščanjem prispevali k zmanjšanju uživanja alkoholnih pijač. Geslo letošnje akcije je »Beseda zdravi«. Vsak dan, ki ga preživimo brez kapljice alkohola, šteje in zato lahko svojo odločitev »brez alkohola« podaljšamo tudi v druge dni v letu.

DJD

Oglejte si tudi