Logo MojaObčina.si

Luče

DANES
26°C
14°C
JUTRI
25°C
8°C
1541

Penzion Hiša Raduha prvi prejemnik trajnostnega znaka Zeleni ključ v Občini Luče

Hiša Raduha soustvarja zeleno zgodbo trajnostnega turizma v destinaciji Luče

V Hiši Raduha so se že pred časom odločili nadgraditi obstoječo zeleno politiko ter jo tudi formalno umestiti v svoje poslovanje. Svoje trajnostno naravnano delovanje so preverili preko mednarodnih standardov in kriterijev na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja, in sicer skozi postopek certificiranja za pridobitev trajnostnega certifikata Zeleni ključ/Green Key, ki so ga tudi uspešno prejeli.

Certifikat Zeleni ključ je vodilni standard odličnosti na področju okoljske odgovornosti in trajnostnega delovanja v turistični industriji. Ta prestižni okoljski znak pomeni zavezanost podjetij, da v certificiranih obratih spoštujejo stroge kriterije, ki jih je določila Mednarodna fundacija za okoljsko vzgojo (FEE). Okoljski/trajnostni znak Zeleni ključ zagotavlja vsem gostom, da z izbiro certificiranega turističnega obrata neposredno pripomorejo k varovanju okolja. Obrati – nosilci tega znaka, vzdržujejo visoke okoljske standarde, kar dokazujejo s pomočjo stroge dokumentacije in pogostih kontrolnih pregledov.

Program Zeleni ključ velik poudarek namenja obveščanju in vključevanju obiskovalcev v trajnostne in okolju prijaznejše ukrepe, ki jih v obratih izvajajo. Zagotavlja, da je osebje v obratih dobro obveščeno in primerno usposobljeno na področju okolju prijaznih in trajnostnih praks, nenehno išče nove - trajnostne - načine poslovanja in uporabe tehnologije, z namenom, da bi se z zmanjšanjem porabe virov in količine odpadkov zmanjšali vpliv na okolje ter stroški poslovanja. Ker so gostje vedno bolj ozaveščeni glede okoljske problematike, postajajo pozitivne okoljske poverilnice vedno bolj pomembne, ko izbirajo primeren obrat za preživljanje svojega prostega časa ali za poslovno druženje. Zeleni ključ simbolizira zavezanost okolju in trajnostnemu razvoju, ki je za potencialne goste izjemno privlačna. Pridobitev okoljskega znaka Zeleni ključ, pomeni za obrat tudi dodatni način promocije, saj obrat potencialnim gostom s pridobitvijo omenjenega znaka sporoča, da izpolnjuje stroge okoljske kriterije ter aktivno, celostno in sistematično izboljšuje svoje trajnostno naravnano poslovanje.

Kriteriji za restavracije/namestitve, po katerih je bil obrat ocenjen in certificiran, pokrivajo 13 področij, in sicer: okoljsko upravljanje, vključenost osebja, informiranje gostov, voda, pranje in čiščenje, odpadki, energija, hrana in pijača, notranje okolje, zelene površine, korporativna družbena odgovornost, aktivnosti v naravi in administracija.

V okviru področja Okoljsko upravljanje so v obratu med drugim dokazali aktivno vzajemno sodelovanje z lokalno skupnostjo. To je tudi predpogoj za umestitev lokalnih skupnosti ter turističnih ponudnikov v sistem Zelene sheme slovenskega turizma (ZSST), ki je nacionalni program in certifikacijska shema pod krovno znamko Slovenia Green. Shema združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj turizma v Sloveniji, destinacijam in ponudnikom ponuja konkretna orodja za oceno in izboljšanje trajnostnega delovanja ter skozi znamko Slovenia Green to zeleno delovanje tudi promovira. Dokazali so tudi aktivno sodelovanje in spodbujanje deležnikov ter odgovornost, da zeleno politiko širijo mednje ter na ta način postajajo ambasadorji zelene politike.

S pridobitvijo znaka Green Key - enega izmed v ZSST priznanih mednarodno veljavnih trajnostnih ali okoljskih znakov - ter podpisu ZELENE POLITIKE SLOVENSKEGA TURIZMA IN ZAVEZE ZA TRAJNOSTNO GASTRONOMIJO SLOVENIJE, bo penzion HIŠA RADUHA izpolnil tudi pogoje za pridobitev znaka Slovenia Green Cuisine/Accommodation, s čimer se bo na slovenskem, evropskem in globalnem trgu tudi formalno pozicioniral kot okolju in družbi prijazna restavracija/namestitev.

Zelena destinacija ni samo projekt za turistične organizacije in ponudnike, ampak je nekaj, kar lahko dosežemo samo vsi skupaj kot celota, na vseh področjih delovanja. Izrednega pomena je, da je destinacija najprej prijetna in prijazna za vse, ki tu delamo in živimo. S tem bo takšna tudi za ljudi, ki nas obiščejo.

Hiši Raduha iskrene čestitke za izvrstno delo in odličen primer dobre prakse zelenega turizma. Verjamemo, da bomo skupaj z okoljsko osveščenimi ponudniki ter s pobudami in spodbudami na področju trajnostnega razvoja okolja in družbe, uspešno soustvarjali trajnostni razvoj naše destinacije.

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi