Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
11°C
TOR.
20°C
12°C
Oceni objavo

Prepoved ribolova v Zgornjesavinjskem ribiškem okolišu in omejitev ostalih aktiv

Obveščamo vas, da je upravni odbor Ribiške družine Ljubno sprejel odločitev, da se zaradi izredno nizkega vodostaja in pregrevanja vodotokov, od četrtka, 21. 7. 2022 do nadaljnjega prepove ribolov za člane kot tudi za ribiške goste ter zapre prodaja ribolovnih dovolilnic v Zgornjesavinjskem ribiškem okolišu (dopis RD v prilogi). Zaradi nastalih razmer so do nadaljnjega ustavili plovbo in vodne aktivnosti tudi vsi ponudniki kajak in rafting storitev iz območja občin Ljubno, Luče in Solčava.

Nizek vodostaj v kombinaciji z vročinskim valom je privedel temperature vodotokov in nivo kisika v vodi na stopnjo, ko se vodni organizmi dejanski borijo za golo preživetje ter je tako vsakršno vznemirjanje pogubno. Telo vode v takšnih razmerah tudi izgubi naravno zmožnost prečiščevanja, zato vsako, tudi manjše onesnaženje, lahko povzroči okoljska tveganja.

V dobrobit varovanja narave tudi s strani Občine Luče prosimo vse občane in obiskovalce, da do nadaljnjega oziroma do normalizacije razmer:
- na reki Savinji in njenih pritokih ne izvajate športnih aktivnosti,
- ne kampirate ob vodotokih oziroma na mestih, ki za to niso določena,
- ne odvzemate vode neposredno iz potokov in rek v količinah, ki presega meje splošne rabe,
- ne onesnažujete vodotokov z izpustom odplak in odmetavanjem bioloških odpadkov.

Poostren nadzor nad upoštevanjem priporočil bo izvajalo redarstvo iz Skupne občinske uprava SAŠA regije, policija Policijske postaje Mozirje ter ribiški čuvaji Ribiške družine Ljubno.
V vročih poletnih dneh je vodna osvežitev in posedanje ob reki seveda več kot prijetno. Ker kopalci vplivajo na kemijsko stanje reke tudi z vnosom raznih substanc, ki so prisotne v zaščitnih sredstvih za sončenje, priporočamo uporabo naravnih sončnih krem, ki niso škodljive za naravo.

Reka Savinja sicer nima statusa kopalne vode, zato je plavanje v njej izključno na lastno odgovornost. Na območju Občine Luče sta ob reki Savinji dve primerni lokaciji, kjer je voda dovolj globoka za kopanje (Hočevarjeva in Pavličeva lava). Na obeh lokacijah je možno parkiranje, gostinska ponudba in sanitarije niso na voljo. Vse obiskovalce prosimo, da za sabo počistite smeti in jih odnesete do prve kante za smeti. 

Vsak od nas lahko prispeva nekaj za ohranitev naših vodotokov in življenja ob in v njih, zato vas prosimo za sodelovanje ter upoštevanje priporočil. 

Oglejte si tudi