Logo MojaObčina.si
JUTRI
21°C
9°C
ČET.
19°C
13°C
Oceni objavo

Uspešno izveden Lučki dan

Luče so po letu dni premora ponovno postale prizorišče tradicionalnega, letos že 51. Lučkega dne. V sodelovanju z mnogimi društvi in posamezniki smo v času med 31. julijem in 8. avgustom 2021 pripravili zanimiv program s pestrim naborom kulturnih, športnih in zabavnih dogodkov, med katerimi je lahko vsak našel nekaj zase.
Namen vsakoletne prireditve je v prvi vrsti ohranjanje etnološke dediščine z obujanjem starih šeg in navad ter promocija domačih društev, ponudnikov in ustvarjalcev na njihovih stojnicah oz. »štantih«. Raznoliki dogodki obenem prijetno popestrijo poletne avgustovske večere, v zadovoljstvo tako gostov kot domačinov. Čeprav je bilo letošnje dogajanje zaradi spoštovanja veljavnih vladnih ukrepov in priporočil NIJZ programsko nekoliko okrnjeno, je privabilo lepo število obiskovalcev vseh generacij in poskrbelo za prav živahno in sproščeno vzdušje v Lučah.
Teden dni pred osrednjim dogajanjem so člani društva upokojencev sobotni večer polepšali s petjem po vasi, ki poudarja bogato tradicijo ljudskega petja v Lučah in obenem ohranja to dragoceno dediščino. Kot uvod v četrtkovo praznovanje občinskega praznika je svoja vrata prvič odprla Knjižnica Luče, ki se je preselila v nove poslovne prostore na spodnji vasi pri Poberinu. Otvoritvi je sledila osrednja slovesnost v Športnem centru Luče s predajo županovih petic najboljšim devetošolcem ter s podelitvijo občinskih priznanj in plaket letošnjim in lanskim občinskim nagrajencem. Neuničljive Dinamitke iz muzikala Mamma Mia - Simona Vodopivec Franko, Alenka Godec in Damjana Golavšek – so z energičnim nastopom in zabavno pevsko-plesno predstavo poskrbele za vrhunec prazničnega dne.
Rekreacijo in zdrav duh v zdravem telesu so spodbujali organizatorji različnih športnih dogodkov. Športni navdušenci so se pri Okrepčevalnici Logar v Krnici merili v turnirjih v odbojki na mivki, balinanju in tenisu. Le nekaj višinskih metrov višje - pri Gričarju - je gostoval veteranski nogometni turnir. Kot se za gorniško vas spodobi, sta dve soboti zapored minili v znamenju planinskih tur. Planinsko društvo je pohodnike vodilo po čudovite razglede na sosednjo Veliko planino, gorniki pa so obiskali Dleskovško planoto ter se povzpeli na razgledni Križevnik. Novost letošnjega programa so bile vodene gorsko-kolesarske in shuttle ture v organizaciji društva MTB Savinjska, ki je ljubitelje kolesarstva popeljalo na odkrivanje novih poti in skritih kotičkov v okolici Loke in Hojnskega špica. Športno udejstvovanje v digitalni obliki je zagotovil organiziran FIFA turnir na platformi Playstation 4.
V goste je vabil tudi Žagerski mlin v Podvolovljeku, kjer so člani domačega turističnega društva prikazali nošenje in mletje žita nekoč in obenem s telečjim »ajmohtom« in ajdovimi žganci poskrbeli za vse prazne želodčke. Najmlajši udeleženci so se zabavali med kreiranjem lastnih umetnin na ustvarjalni delavnici pred športnim centrom, zainteresirani za čebelice in čebelarjenje pa so si lahko pobližje ogledali Čebelarski center ter med obiskom izvedeli kaj več o čebelarjenju in vzreji avtohtone kranjske sivke. Sobotno popoldne je pripadlo članom zelene bratovščine, ki so v lovskem domu odprli razstavo lovskih trofej, prijetno druženje pa zaokrožili s Hubertovo mašo za lovce, ki so jo instrumentalno obogatili gostujoči rogisti. Kulturno-etnografski program na kmečki tržnici, v izvedbi članov KUD Tone Mlačnik, je minil v znamenju starega običaja »ofiranja« ob spremljavi ubranih glasov ljudskih pevcev iz Luč. Čudovit večerni prizor je pričaral pohod z baklami, z največjo udeležbo do zdaj, ki simbolizira poimenovanje kraja po ljudskem izročilu in spominja na prižgane trske bajeslovnih Žalik žena med iskanjem izgubljenih ovac po okoliških gozdovih.
V nedeljsko jutro nas je predramila budnica Godbe Zgornje Savinjske doline in skupaj s pokanjem možnarjev naznanila slovesno obhajanje šentlovrenčke nedelje ter vrhunec prireditvenega dogajanja. Številna društva, rokodelci in gostujoči ustvarjalci so svoje dejavnosti postavili na ogled na prireditvi »Od štanta do štanta«. Župnijska Karitas je z organizacijo srečelova zbirala sredstva za dober namen. Za sprostitev na »lučki plaži« v parku je skrbelo hokejsko društvo, le nekaj korakov stran so na stežaj odprta vrata Delavnice Šlanger vabila k ogledu lesenih rezbarskih umetnin. Na stojnici pri Hiši Raduha je ob okusnih izdelkih iz kozjega mleka, bilo moč prisluhniti starim zgodbam o Kozji gasi in življenju v vasi nekoč. Sledi kozjih stopinj so vodile vse do vaškega perišča, kjer so perice pridno prale in hkrati navdušeno klepetale. Na stojnici Burger plejsa na zgornji vasi je mamljivo dišalo po domačih hamburgerjih, pri čebelarjih pa se je dalo posladkati z okusnimi medenimi pridelki. Pred TIC-em so izpod rok Marjete Fale nastajali mehki izdelki iz filca in volne, Franc Strmčnik je na ogled postavil svoje lesene stvaritve, na bližnjem E-bike štantu pa je podjetje Beli zajec predstavljalo svežo ponudbo e-koles, ki so bila na voljo tudi za praktični preizkus. Pri fontani je pod vodstvom Jamarskega kluba Kamnik potekal že drugi Festival pitne vode, na katerem so obiskovalci z izostrenim vonjem in okusom degustirali in ocenjevali 7 naravnih izvirov z območja Kamniško-Savinjskih Alp. Zadnje nedeljsko dejanje je potekalo med prijetnim druženjem z lučkimi upokojenci pri Vicerski bajti, ki so med prikazom ohceti, pobiranjem rajtnge in petjem zdravičk marsikateremu obiskovalcu zvabili nasmeh na obraz.
Iskrena hvala vsem sodelujočim za soustvarjanje še ene zanimive prireditve ter vsem krajanom in gostom za obisk in izkazano podporo. Se vidimo spet prihodnje leto!

Oglejte si tudi