Logo MojaObčina.si
DANES
21°C
7°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

Načrt razvoja širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij

Načrt razvoja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Loški Potok (v nadaljevanju: Načrt razvoja ŠPO) opredeljuje območja, na katerih je končnim uporabnikom potrebno omogočiti dostop v odprto širokopasovno omrežje elektronskih komunikacij ter oceno potreb končnih uporabnikov.

Načrt razvoja ŠPO je tudi del razpisne dokumentacije Javnega razpisa za izbiro izvajalca gradnje, upravljanja in vzdrževanja odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v Občini Loški Potok.

Podlage za sprejem Načrta ŠPO so:
    Resolucija o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023,
    Strategija razvoja širokopasovnih omrežij v RS,
    Zakon o elektronskih komunikacijah (Ur.l.RS, št. 43/04, 129/06),
    Zakon o javno-zasebnem partnerstvu (Ur.l.RS, št. 127/06),
    Zakon o javnem naročanju (Ur.l.RS, št. 128/06),
    Priročnik za lokalne skupnosti, regionalne razvojne agencije, operaterje in ponudnike storitev pri projektu Gradnja, upravljanje in vzdrževanje odprtega širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij v lokalni skupnosti,
    Odlok o prostorskih sestavinah dolgoročnega in srednjeročnega plana občine in
    Razvojni projekti Občine Loški Potok

Cilj gradnje odprtih širokopasovnih omrežij elektronskih komunikacij v Občini Loški Potok je, da se predvsem na območjih, kjer širokopasovna omrežja niso prisotna, zgradi odprta širokopasovna omrežja elektronskih komunikacij, ki bodo povezala vsa naselja v naši občini ter vse zainteresirane končne uporabnike s širokopasovnimi hrbteničnimi omrežji in ki bodo dostopna pod enakimi pogoji vsem zainteresiranim operaterjem in ponudnikom storitev. Slednje bo omogočilo ponudbo vseh vrst storitev elektronskih komunikacij s strani vseh ponudnikov storitev in to vsem zainteresiranim končnim uporabnikom.

Ugotavljamo, da v Občini Loški Potok obstajajo naselja, kjer vsem končnim uporabnikom (občanom, javnim institucijam, gospodarskim in drugim poslovnim subjektom) ni omogočen ali je samo delno oz. je nekaterim omogočen (zasedenost kablov), pa še tem z relativno majhno hitrostjo, dostop do širokopasovnega omrežja. Na območju celotne občine pa obstaja velik interes vseh končnih uporabnikov po možnosti dostopa do širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. S tem bi spodbudili razvoj različnih storitev, povečali učinkovitost javnih institucij in gospodarstva, omogočili hitrejši dostop do znanja in razvoj podjetništva z visoko dodano vrednostjo tudi na podeželju.

Potrebe končnih uporabnikov so ugotovljene na podlagi analize obstoječega stanja v občini.

Oglejte si tudi