Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
11°C
2°C
Oceni objavo

Investicijski program odprtega širokopasovnega omrežja

Območja naselij v občini Loški Potok, ki so vključena v seznam naselij v Republiki Sloveniji in ki predstavljajo bele lise so praktično vse vasi (tudi tiste, ki jih ni na seznamu, pa jih po podatkih iz terena lahko tudi prištevamo med območja belih lis), ki ležijo v KS Draga.

Tudi na območju KS Loški Potok, ki predstavlja bolj strnjena in večja naselja, odstopajo področja, ki so oddaljena od telefonske centrale več kot 2,5 km, to so deli naselij, kjer ni možnosti dostopa do ŠPO (Bela voda, Matevljek, del Malega Loga, del Retij).

Samo občina Loški Potok, ki jo sestavljata zgoraj omenjeni KS, leži na jugu Slovenije in meri 135 km2. V njej živi 2.050 prebivalcev in sicer v 17 naseljih, kar pomeni v povprečju 15,2 prebivalca na km2, v KS Loški Potok cca 31 prebivalcev/km2 in v KS Draga cca 5,2 prebivalca/km2. Gozdnatost je 85 %, deli NATURE 2000 tudi cca 85 %.

Vsa naselja, zlasti pa naselja v KS Draga – območje belih lis oziroma območje nekomercialnega interesa se razprostirajo v krogu 30 km v glavnem ob prometnici R III.653 Sodražica – Podplanina in prometnici LC 231 060 Lazec – Stari Kot – meja Republike Hrvaške, to je po vznožjih dinarskega gorstva (7 vrhov višjih od 1.000 m), na izrazito pestrem konfiguracijskem terenu, sredi bujnih kočevskih gozdov, nekatere pa na strmih pobočjih ob samem izviru Čabranke.

Vsem vasem oziroma območju belih lis so skupne naslednje značilnosti:

-    nadmorska višina med 600 m in 900 m
-    ležijo v zahtevnih konfiguracijskih terenih
-    so redko naseljena (5,2 prebivalca/ km2)
-    med njimi so večje razdalje (tudi 30 km in več)
-    ležijo sredi gozdov
-    nekatere (Črni Potok) nimajo prometne povezave po Republiki Sloveniji in imajo dostop samo preko Republike Hrvaške
-    nekatere (Črni Potok, Podplanina, Stari Kot) nimajo možnosti gledanja nacionalnega programa TV SLO 1 in TV SLO 2
-    večina vasi nima ali pa ima slab mobilni signal (Novi Kot, Stari Kot – in ostala obmejna območja z Republiko Hrvaško)
-    vse razen izjem nimajo možnosti ŠPO – internetnega priključka
-    po podatkih iz terena te možnosti ni tudi na nekaterih območjih, ki jih ni v seznamu belih lis. Na osnovi naštetih ugotovitev je to število 208 gospodinjstev.

Ugotavljamo, da v območjih naselij Novi Kot, Draga in Srednja vas pri Dragi po podatkih iz terena tudi spadajo v območje, kjer nimajo vsi možnosti priključitve na ŠPO. Za vse prebivalce Krajevne skupnosti Draga pomeni možnost priključitve na ŠPO tudi izhod iz popolnega informacijskega mrka, kar bi predstavljalo za občane normalizacijo življenjskih pogojev, za občina eno razvojno težavo manj, za državo pa tudi EU pa v 21. stoletju sredi razcveta najrazličnejših tehnoloških telekomunikacijskih storitev ena velika blamaža na jugu Evrope manj.

Na območju celotne občine pa obstaja velik interes vseh končnih uporabnikov po možnosti dostopa do širokopasovnega omrežja elektronskih komunikacij. S tem bi spodbudili razvoj različnih storitev, povečali učinkovitost javnih institucij in gospodarstva, omogočili hitrejši dostop do znanja in razvoj podjetništva z visoko dodano vrednostjo tudi na podeželju.

Potrebe končnih uporabnikov so ugotovljene na podlagi analize obstoječega stanja v občini.

Oglejte si tudi