Logo MojaObčina.si

Loški Potok

DANES
2°C
-1°C
JUTRI
0°C
-5°C
1969

Mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017 (ADRIATIC STRIKE 2017)

Med 4. in 10. junijem bo v Republiki Sloveniji šesto leto zapored potekala mednarodna vojaška vaja Jadranski udar 2017 (angl. Adriatic Strike 2017), na kateri bo Slovenska vojska v sodelovanju z zavezniškimi državami in ob podpori vojaškega letalstva izvedla usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja.

Na vaji se pričakuje okoli 500 udeležencev, od tega okoli 250 pripadnikov oboroženih sil iz Avstrije, Belgije, Češke, Črne gore, Danske, Francije, Grčije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Litve, Madžarske, Makedonije, Nemčije, Nizozemske, Poljske, Romunije, Slovaške, Združenih držav Amerike ter Jordanije kot opazovalke. Urjenje postopkov usmerjevalcev zračne podpore bodo podpirale naslednje letalske zmogljivosti:

 

helikopterji:

–       Bell 206, Slovenija

–       Bell 412, Slovenija

–       Cougar AS AL 532, Slovenija

–       Bell OH-58 Kiowa, Avstrija

–       SA 341 Gazela, Črna gora

 

letala:

–       Pilatus PC-9, Slovenija in Hrvaška

–       Pilatus PC-7, Avstrija

–       Aero L-159, Češka

–       Aero L-39, Slovaška

–       AMX, Italija

–       Tornado, Italija

–       SAAB JAS 39 Gripen, Madžarska

 

Zrakoplovi bodo v podporo usposabljanju usmerjevalcev združenega ognja vzletali in pristajali na letališču Cerklje ob Krki, brezpilotna letala na letališču Postojna, zavezniška letala Pilatus PC-9, AMX, Tornado in SAAB JAS 39 Gripen pa bodo izvedbo vaje podpirala z matičnih letališč.

 

Usposabljanje usmerjevalcev združenega ognja bo potekalo na šestih različnih lokacijah po Sloveniji, in sicer na Osrednjem vadišču Slovenske vojske Postojna, kjer bodo zračna plovila, tanki, minometi in topovi zagotavljali ognjeno podporo, ter na širšem območju Soriške Planine, Gotenice, Loke pri Žusmu ter na območju občin Celje in Trbovlje. Večji del usposabljanja bo potekalo v vidnem delu dneva, vse aktivnosti na delovnih točkah pa bodo končane okrog 22. ure.

 

Aktivnosti na terenu bodo potekale po vnaprej določenem scenariju in bodo za okolico v pretežni meri nemoteče, saj bo na terenu le manjše število vojakov in vojaških vozil, uporaba manevrskega streliva bo minimalna, vadbenci se bodo z vozili premikali po javnih cestah in utrjenih gozdnih poteh.

Slovesnost pred začetkom vaje Jadranski udar 2017, ki bo izvedena v okviru dneva odprtih vrat Vojašnice Jerneja Molana, bo v nedeljo, 4. junija, s pričetkom ob 11. uri na letališču Cerklje ob Krki.

  

V občini Loški Potok se bodo glavne aktivnosti dogajale na območju Glažute. Vojaške dejavnosti se bodo izvajale predvsem med lokacijama Gotenice in Glažute, kjer načrtujemo sodelovanje do 20 vojakov in treh vojaških vozil. V manjši meri se bodo izvajali tudi premiki vojaških vozil in vojakov izven Glažute. Na tej lokaciji je predvidena uporaba manevrskega streliva ter efektov poka in dima, ki ne bi smeli biti preveč moteči za okolje.

V tem času  bodo zračni prostor nad Glažuto preletavala tudi letala in helikopterji, ki pa se bodo v glavnem zadrževali neposredno nad lokacijo. Povečane letalske aktivnosti bomo izvajali v treh dnevnih obdobjih: od 09:00 do 12:00, od 14:00 do 17:00 in od 20:00 do najkasneje 22:30.

V petek se bodo vsi scenariji končali najkasneje ob 16:00.

Testno proženje artificij (manevrsko strelivo, detonacijska vrvica, eksplozivna telesa, dimni signali), se bo izvajalo 23. maja ob 10. uri v Glažuti.

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!