Logo MojaObčina.si

Logatec

DANES
11°C
-1°C
JUTRI
15°C
-2°C
390

Otroci za otroke

Skrb za sočloveka je del naše evolucijske dediščine, brez nje človeštvo ne more obstajati. Je podlaga za kasnejše nesebično in solidarno ravnanje. Zato jo je potrebno spodbujati in negovati že od samega začetka. Temelj skrbi za sočloveka je vživljanje v drugega. Ko lahko vsaj malo začutimo potrebe in občutke drugih ljudi, je pot do spoštovanja, solidarnosti in enakopravnosti precej lažja in bolj uspešna.

Otroci v vrtcu Kurirček Logatec v letošnjem letu še posebej spoznavajo in udejanjajo nekatere pomembne vrednote kot so: vzajemno spoštovanje, enakopravnost spolov, partnerstvo, harmonija med generacijami, solidarnost ter skrb za vrstnike, starejše in osebe s posebnimi potrebami.

Občutja solidarnosti so razvijali v mesecu decembru, ko so izdelovali različne izdelke, ki so jih vzgojiteljice ponudile na novoletnem sejmu sklada vrtca Kurirček »Vesele nogice«. S tem so prispevali k zbiranju sredstev za nove poganjalčke, ki jih bodo lahko uporabljali otroci v vseh enotah vrtca. Prav tako so s pomočjo staršev z zanosom pristopili k akciji »Anine zvezdice« in v vrtec prinašali različno hrano. Nekateri so se celo odrekli sladkarijam, ki so jim jih podarili dobri možje in jih odložili v zbirne škatle. Želeli so polepšati praznični čas otrokom, ki različne sladke priboljške malokrat okusijo. V vsaki enoti je bilo zbirno mesto, kjer so odlagali hrano za tiste, ki si je zaradi različnih stisk ne morejo privoščiti. Otroci so s pomočjo vzgojiteljic hrano glede na namen sproti razvrščali po škatlah in jih pripravili za prevoz. Hišnika vrtca Kurirček sta zbrano hrano odpeljala v Ljubljano v zbirni center Aninih zvezdic.

Solidarnost je vez, ki povezuje posameznike tako, da blagostanje enih določa blagostanje drugih. Z lastno aktivnostjo so otroci začutili, da so lahko odgovorno povezani z drugimi tako, da se sami odrečejo nekaterim stvarem in jih podarijo tistim, ki jih nimajo. Otrokom smo dali zgled, da nam je mar za druge in da lahko skupaj naredimo veliko za tiste, ki jim v tem času primanjkuje osnovnih življenjskih stvari.

Hvala vsem, ki ste pomagali krepiti solidarnost in s svojim prispevkom pripomogli k graditvi boljšega sveta.

 

Mira Oblak

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!