Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Logaški raketarji na evropskem prvenstvu do dveh zlatih in ene srebrne medalje

Od 20. do 25. avgusta je v Włocławku na Poljskem potekalo evropsko prvenstvo raketnih modelarjev, ki se ga je udeležila tudi slovenska reprezentanca, od tega trije Logatčani, člani Modelarsko maketarskega kluba Logatec. Za člane je tekmoval Miha Rupnik, za mladince pa Tilen Čuk in Janez Ovsec.


Na pot so se podali že dan prej, saj je pot kar dolga, naslednji dan pa so morali opraviti prijavo ter zelo pomembne teste motorjev, kjer se računalniško preverja moč motorjev, ki mora ustrezati pravilom posamezne kategorije in ne sme presegati določene največje moči. Tudi v nedeljo se je nadaljevalo testiranje motorjev, vsi tekmovalci pa so imeli možnost tudi trenirati oziroma narediti testne lete s svojimi modeli.

Janez Ovsec ‒ mladinski podprvak

V ponedeljek se je tekmovanje začelo zares. Dopoldan so člani, vključno z našim Mihom, tekmovali v kategoriji S6A (rakete s trakom), mladinci pa v kategoriji S3A (rakete s padalom). Prvi dan članom ni šlo najbolje. Miha je zasedel 39. mesto, ekipno so bili na 10. mestu. Se je pa tega dne izjemno izkazal mladinec Janez, ki je zasedel odlično 2. mesto in postal mladinski podprvak v kategoriji raket s padalom. Tilen je zasedel dobro 23. mesto. Skupaj z Žigo Pukšičem iz LCM Maribor pa so mladinci osvojili še ekipno zlato medaljo. Po kosilu Miha ni tekmoval, mladinca pa sta tekmovala v kategoriji S1A (rakete za doseganje višine), kjer je Janez z višino 288,9 m dosegel odlično 14. mesto.

Miha Rupnik ‒ evropski prvak

V torek sta bili dopoldan na sporedu dve »klasični« kategoriji, in sicer S3A za člane ter S6A za mladince. Tokrat so v ekstremno težkih vremenskih pogojih tekmovali vsi člani MMK Logatec, ki so s svojim znanjem, večletnimi izkušnjami ter dobrim mentorjem dokazali, da spadajo v sam evropski vrh. Miha je namreč osvojil 1. mesto in s tem zlato medaljo. Popoldan bi morali člani tekmovati v kategoriji S1B (rakete za doseganje višine), mladinci pa v kategoriji S9A (rakete z žirokopterjem), a so bile vremenske razmere preslabe in je organizator nadaljevanje tekmovanja za ta dan odpovedal, kategorije pa prestavil na petek, ki je bil na urniku označen kot rezervni dan.

Ne samo uspešni, tudi solidarni

V sredo logaška mladinca nista tekmovala, saj nista nastopala v kategorijah, ki so bile na urniku, tako sta pomagala vračati modele ostalih reprezentantov in s tem veliko pripomogla k uspehom celotne reprezentance. Popoldan je Miha tekmoval v kategoriji S5C (makete raket za doseganje višine). Ta kategorija je nekoliko zahtevnejša, saj mora tekmovalec v nekem merilu izdelati natančno maketo prave rakete. Sodniki najprej ocenijo izdelavo rakete, nato pa mora tekmovalec opraviti tudi veljaven let ‒ seštevek da končni rezultat tekmovalca. V tej kategoriji, kjer je slovenska reprezentanca drugače v samem vrhu, sta tokrat tekmovala samo dva člana, saj je tretji moral ostati doma zaradi poškodbe, tako pa so se izničile možnosti za dobro ekipno uvrstitev. Miha in Anton Šijanec iz ARK Komarov sta se dobro borila, na koncu pa zasedla Miha 17., Anton pa 24. mesto, ekipno pa sta vseeno zasedla predzadnje 9. mesto. V četrtek je bila tako za mladince kot tudi za člane na vrsti kategorija S8 (radijsko vodeni raketoplani), kjer pa člani MMK Logatec niso sodelovali in kjer tudi vračanje modelov ni potrebno, zato so se lahko malo odpočili pred zadnjim tekmovanjem naslednji dan.

Še drugič srebrni

Na zadnji tekmovalni dan so člani tekmovali v kategoriji S1B, mladinci pa v S9A. Miha je zasedel odlično 13. mesto, ekipno pa so, z višinami 662,5 m, 630,3 m ter 606 m, zasedli odlično drugo mesto in osvojili še eno srebrno medaljo za slovensko reprezentanco. Pri mladincih pa se je v ekipi najbolje izkazal naš Tilen Čuk, ki je osvojil odlično 8. mesto, ekipno pa jim je malo zmanjkalo do nove medalje. Zasedli so 5. mesto.

Bravo!

Letošnjega EP se je, skupaj s Slovenijo, udeležilo 16 držav, ZDA pa so tekmovale izven konkurence. Skupno število tekmovalcev v članski in mladinski konkurenci je bilo 185. Slovenija je letošnje Evropsko prvenstvo zaključila s 6 medaljami: dvema zlatima, dvema srebrnima in dvema bronastima. Kar polovico vseh so osvojili člani Modelarsko maketarskega kluba Logatec in to je res odličen rezultat! Vsem še enkrat iskrene čestitke ter veliko sreče pri nadaljnjih tekmovanjih!

 

ZAHVALA

Zahvaljujemo se Občini Logatec in vsem drugim, ki modelarsko maketarskemu klubu omogočate, da nadaljujemo 34 let staro tradicijo ter spodbujamo tudi mlade, da se ukvarjajo z zanemarjeno tehnično kulturo.

 

MMK Logatec

Oglejte si tudi