Logo MojaObčina.si
JUTRI
20°C
13°C
PET.
16°C
10°C
Oceni objavo

Vrata kmetij so odprta – dobrodošli!

Lesce, 4. marca 2020 – Na drugi od štirih okroglih miz ob zaključku projekta Odprta vrata kmetij, ki ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014–2020 in potekajo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandre Pivec, so prisotni predstavili izkušnje v projektu ter ugotavljali, da je ključni izziv pri lokalni samooskrbi pomanjkanje znanja, povezovanja in sodelovanja med pridelovalci lokalne hrane in javnimi zavodi, ki štiri petine hrane naročajo prek javnih razpisov.


Udeleženci so v razpravi ugotavljali, da je slovenska hrana zelo kakovostna, da pa manjka nek izoblikovan koncept lokalne oskrbe. Na nacionalni ravni je sicer vzpostavljen tudi katalog živil,  v katerem lahko pridelovalci predstavijo in ponudijo svoje izdelke, hkrati pa javnim zavodom nudi informacijo o ponudbi na trgu. Žal se pridelovalci še vedno ne odzivajo dovolj, zato bi bilo treba znanje, povezovanje in poslovno sodelovanje nadgraditi. Pridelovalci hrane, predvsem kmetovalci, se ukvarjajo predvsem s pridelavo in predelavo, skupnega koncepta trženja in marketinga pa ni. Vezni člen bi lahko postale tudi kmetijske zadruge, ki pa, kot same ugotavljajo, nimajo ustreznega in primernega »postrojenja«. 

Poudarili so še, da se s konceptom razvoja kmetijstva na razvoj trga nismo dovolj pripravili, da ni dovolj medresorskega povezovanja med ministrstvi. Opozorili so na to, finančna perspektiva 2021–2027 na področju kratkih dobavnih verig in lokalnih trgov ter podpore za pilotne projekte in vzpostavljanja praks ni dovolj »na roko uporabnikom« in da sredstva niso dovolj dobro razporejena.  

Okrogle mize so se iz našega območja udeležili  Demšarjevi iz  Kmetija Na Ravan, vključeni v projekt Odprta vrata kmetij, ter predsednik LAS s CILjem g. Berto Menard.

 


Okrogla miza v Lescah je bila druga od okroglih miz, ki potekajo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandre Pivec. 

 

Naslednji dve bosta 9. marca v Škofji Loki in 12. marca v Cerknem, in sicer v organizaciji LAS loškega pogorja in LAS s CILjem – vabilo v prilogi. 

 

Vljudno vabljeni!

Oglejte si tudi