Logo MojaObčina.si
DANES
17°C
12°C
JUTRI
14°C
4°C
Oceni objavo

Nacionalna preventivna akcija kolesar v občini Logatec

Člani logaškega Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu so se v sodelovanju z Občinskim redarstvom, Policijo in ZŠAM v torek pridružili nacionalni preventivni akciji za večjo varnost kolesarjev. Z akcijo želijo še dodatno pozornost posvetiti kolesarjem, saj ti sodijo med ranljivejše udeležence v prometu.

V času akcije bodo Policija in občinska redarstva izvajala poostren nadzor nad kolesarji in tudi vozniki motornih vozil.

 

Vodja logaškega redarstva Jure Plečnik ugotavlja, da so v nadzoru pred in v okolici logaških šol ter na prometnicah ugotovili številne kršitve predpisov, predvsem v pomanjkljivi uporabi varnostne čelade, napačni strani vožnje ter v uporabi različnih predmetov med vožnjo. Po Plečnikovih besedah kršitelji sicer poznajo vsa pravila, vendar jim prekrškovni organi iz različnih vzrokov namenjajo premalo pozornosti. »Zato smo se odločili k problematiki pristopiti resneje in v petek, 19. maja, v Logatcu akcijo ponoviti, medtem ko bo ta na nacionalni ravni potekala vse do 28. maja.

Kolesarji med najbolj ranljivimi udeleženci v prometu

Analiza varnosti in udeležbe kolesarjev v prometnih nesrečah pokazala, da so med smrtnimi žrtvami v letu 2016 predstavljali kolesarji 10 odstotkov. V preteklem letu je umrlo 13 kolesarjev na slovenskih cestah, 179 pa je bilo huje poškodovanih. Velika večina prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev se zgodi znotraj naselij, zato so nujni učinkoviti ukrepi na lokalni ravni. Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč z udeležbo kolesarjev so neprilagojena hitrost, neupoštevanje pravil o prednosti ter nepravilna stran oz. smer vožnje. Pogosto so tudi kolesarji sami povzročitelji prometnih nesreč, saj je pri smrtnih žrtvah in huje poškodovanih kar 60 % kolesarjev tudi povzročiteljev.

Oglejte si tudi