Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
7°C
SOB.
23°C
7°C
Oceni objavo

Berlinski poziv k ukrepanju za boljši jutri kulturne dediščine

Ob zaključku vrha o evropski kulturni dediščini, ki je med 18. in 24. junijem 2018 potekal v Berlinu, so gostiteljice vrha: Evropa Nostra – Glas kulturne dediščine v Evropi, Nemški nacionalni komite za kulturno dediščino, ki deluje kot nacionalni koordinator Evropskega leta kulturne dediščine v Nemčiji, in Pruska fundacija za kulturno dediščino predstavile http://www.europanostra.org/wp-content/uploads/2018/07/Berlin-Call-Action-slo.pdf .

 

Berlinski poziv k ukrepanju (Berlin Call to Action).

Dokument poziva, naj izkoristimo zagon, ki izvira iz Evropskega leta kulturne dediščine, prepoznamo povezovalno moč ter potencial skupne kulturne dediščine in tako prispevamo k bolj uspešni in vključujoči Evropi. Berlinski poziv k ukrepanju izhaja iz strokovnega znanja, navdušenja in vključenosti velikega števila državljanov in skupnosti, ki skrbijo za kulturno dediščino, in se predano posvečajo prenosu naše dediščine na prihodnje generacije.

 

Med drugim poziva k sprejetju ambicioznega evropskega akcijskega načrta za kulturno dediščino. Institucije EU nagovarja, da v prihajajočih programih politik in novem večletnem finančnem okviru EU (2012-2027) kulturno dediščino v celoti priznajo kot strateško prednostno nalogo. Posamezne države, regije in lokalne oblasti pa poziva k razvoju podobnih celovitih agend in akcijskih načrtov za kulturno dediščino.

 

Generalna sekretarka Europe Nostre, Sneška Quaedvlieg-Mihailović, je Berlinski poziv k ukrepanju predstavila na konferenci Kulturna dediščina v Evropi: povežimo preteklost in prihodnost, ki jo je 26. junija 2018 organiziral Evropski parlament. Ob tem je izpostavila okrepljeno politično voljo in zavezanost skupni evropski kulturni dediščini kot rezultat odličnega sodelovanja, saj si še pred nekaj leti nihče ni drznil niti sanjati o tem, da bi lahko kdaj obeleževali Evropsko leto kulturno dediščine. »Povezovanje, partnerstva in zavezništva so potrebna,« je povedala in poudarila, da je to edini način, da bomo Evropo peljali v boljšo prihodnost. »Sedaj je čas za ukrepanje,« je pozvala.

 

Sprejetje Berlinskega poziva k ukrepanju pozdravljamo tudi v Sloveniji. Na Ministrstvu za kulturo smo poskrbeli za prevod v slovenski jezik, v začetku septembra pa bomo na to temo organizirali okroglo mizo. Državna sekretarka Damjana Pečnik podpira povezovanje in pomembno umeščanje kulturne dediščine v druge sektorske politike na evropski ravni. »Evropsko leto kulturne dediščine in Berlinski poziv pa moramo tudi v Sloveniji izkoristiti za okrepitev zavedanja o vrednotah, ki jih predstavlja dediščina, o njenem družbenem in razvojnem potencialu ter o pomenu dolgoročnega varstva in ohranjanja dediščine. Samozavestnejši moramo postati glede naše skupne dediščine, obrniti zaskrbljujoč trend zmanjševanja neposrednih proračunskih sredstev in poiskati ustrezne finančne stimulacije za lastnike ter vlagatelje v obnovo kulturne dediščine,« je povedala in poudarila, da Ministrstvo za kulturo samo brez politične podpore in sodelovanja ostalih resorjev ne more veliko storiti. »Interes celotne države, ne le Ministrstva za kulturo, namreč mora biti, da se v fiskalne in razvojne dokumente učinkovito umesti kulturno dediščino, ki utrjuje skupni slovenski prostor, hkrati pa krepi medkulturno sodelovanje in dialog ter pomembno prispeva k razvoju gospodarstva in povezovanju družbe. Na Ministrstvu za kulturo si želimo, da bi to razumeli in med prioritete uvrstili tudi drugi resorji in da bi se vsi skupaj začeli zavedati, da je določene cilje mogoče doseči samo s konstruktivnim sodelovanjem in povezovanjem,« je zaključila.

 

Vse posameznike, organizacije in institucije, ki jim je mar za kulturno dediščino in ki podpirajo prenos dediščine na prihodnje generacije, vabimo, da podpišejo Berlinski poziv in da široko delijo trajnostne ideje in cilje, ki jih sporoča.

 

Podpis lahko prispevate tukaj: http://www.europanostra.org/our-work/campaigns/berlin-call-action/


Z lepimi pozdravi,

Služba za odnose z javnostmi
REPUBLIKA SLOVENIJA
MINISTRSTVO ZA KULTURO
Maistrova ulica 10, 1000 Ljubljana, Slovenija
T: 01 369 59 67, F: 01 369 59 01

Oglejte si tudi