Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
5°C
JUTRI
15°C
2°C
Oceni objavo

Žerjavi nad Planinskim poljem in Cerkniškim jezerom

Vsako leto spomladi smo lahko priča prav posebnemu naravnemu spektaklu: spomladanski selitvi ptic. V tem času se namreč nekatere vrste, ki zimo preživijo južneje od nas, denimo v Sredozemlju ali celo v Afriki, vračajo mimo naših krajev na območja, kjer gnezdijo. Ker premagovanje tako dolgih razdalj ni mogoče brez rednega prehranjevanja in počitka, se na svoji poti ustavljajo na t.i. počivališčih. Planinsko polje je tudi takšno mesto, ki, še posebej v času poplav, za ptice selivke predstavlja pravo samopostrežno restavracijo.


Da je temu res tako, smo se lahko prepričali letošnjega marca. Polje je bilo zaradi obilice padavin večji del meseca poplavljeno, na njem pa se je kar gnetlo različnih vrst ptic. Na robu plitvin so na plen prežale sive čaplje (Ardea cinerea) in velike bele čaplje (Casmerodius albus). Na travnikih v neposredni bližini so se občasno zadrževale jate prib (Vanellus vanellus) in galebov. Med slednjimi velja izpostaviti rečne galebe (Chroicocephalus ridibundus), ki smo jih 26. marca našteli skoraj tristo. Pestro dogajanje je bilo tudi na odprti vodni površini, kjer so se z naplavljenim rastlinjem prehranjevale številne vrste rac. V začetku marca smo tako poleg pogostejših mlakaric (Anas platyrhynchos) in kreheljcev (Anas crecca), opazovali tudi manj pogoste dolgorepe race (Anas acuta), konopnice (Anas strepera), žličarice (Anas clypeata) in žvižgavke (Anas penelope). Kasneje, nekje v sredini meseca, pa so se jim pridružile še reglje (Anas querquedula). Slednje med racami veljajo za prave selivke na dolge razdalje. Zimo namreč preživijo v podsaharski Afriki, kar pomeni, da so do Planinskega polja najverjetneje preletele razdaljo, ki je dolga vsaj štiri tisoč kilometrov.


Selile so se tudi ptice pevke, ki so bile še posebej pogoste ob prehodu vremenskih front. V tem času so se na travnikih, grmiščih in posameznih drevesih zadrževali številni prosniki (Saxicola torquata), kupčarji (Oenanthe oenanthe), cikovti (Turdus philomelos), bele pastirice (Motacilla alba), škorci (Sturnus vulgaris) in ščinkavci (Fringilla coelebs), ki so čakali na izboljšanje vremena.


Za vrhunec marčevske selitve ptic pa so nedvomno poskrbeli žerjavi (Grus grus). Več kot deset tisoč osebkov teh dolgovratih ptic je v začetku marca preletelo Javornike. Veliko jih je svojo preletno pot nadaljevalo ravno nad Planinskim poljem. Posamezne jate so se ob tem spustile precej nizko in so nase opozarjale z značilnim grulečim oglašanjem. Manjšo skupino smo uspeli posneti kar s pametnim telefonom in si jo lahko ogledate na posnetku, objavljenem na http://www.kras.notranjski-park.si/ .


Selitve pa še zdaleč ni konec. Skratka, oči na peclje, kajti nove pošiljke ptic selivk bodo na Planinsko polje »prihajale« vse do sredine maja.


Za projekt KRAS.RE.VITA, Blaž Blažič, Zavod Znanje Postojna Projekt
Foto: Race reglje na selitvi, avtor Slavko Polak

Oglejte si tudi