Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
10°C
PON.
23°C
11°C
Oceni objavo

Preverite cene energije!!!

V zadnjem obdobju je v domačem okolju, v medijih in povsod drugje veliko razprav o previsokih cenah energentov. Že bežen pogled na primerjavo cen pri posameznih dobaviteljih kaže, da je večinoma res tako. Nekaterim dobaviteljem je z odgovornim in strokovnim napovedovanjem prevzema energije uspelo vsaj za to zimo cene več ali manj zadržati na ravni preteklih let, drugi dobavitelji pa so bili primorani dvig cen prenesti na maloprodajne cene. Iz primerjave cen je razvidno, da so na primer pri ceni zemeljskega plina tudi petkratne razlike v ceni. Najugodnejša cena je 0,02657 EUR za kWh energije, najdražja pa 0,12500 EUR za kWh energije. Razlike pri ceni električne energije so podobne.

 

Končni odjemalci lahko energijo že več let prosto kupujemo na trgu. To sicer ne velja za toploto iz sistemov daljinskega ogrevanja, kjer so končni odjemalci vezani na »monopol« lokalnega dobavitelja toplote. Za vse ostale odjemalce energije, to velja predvsem za zemeljski plin in električno energijo, pa veljajo le obveze iz pogodbenih določil za dobavo energije, ki jo posamezni odjemalec sklene z dobaviteljem. Odveč je tudi skrb, da bi končni odjemalec ob menjavi dobavitelja ostal brez energije, saj za nemoteno oskrbo skrbi sistemski operater distribucijskega omrežja. To pa je drugo podjetje, ki je v lasti države in nima nobene povezave s trgovci z energijo.

 

Odjemalci energije lahko z nekaj kliki pridejo do podrobnih podatkov o ponudbah na trgu. Ti so med drugim na voljo na spletni strani Zveze potrošnikov Slovenije: https://www.zps.si/zamenjaj-in-prihrani/1093-zamenjaj-in-prihrani-2/8431-cene-elektricne-energije-in-zemeljskega-plina . Enako je brez večjih težav z nekaj kliki in vnesenimi podatki, ki so razvidni iz zadnjega prejetega računa za posamezen energent, tudi zamenjati dobavitelja.

 

Zaradi res velikih razlik v cenah zato občanom predlagam, da preverijo cene energije pri svojem dosedanjem dobavitelju posameznega energenta in jih primerjajo s cenami na trgu. Poleg tega naj preverijo tudi svojo pogodbeno obveznost do obstoječega dobavitelja, predvsem določilo o vezavi cene na določeno obdobje. V kolikor vidite rešitev za znižanje stroška vaših položnic, je vsekakor na mestu, da dobavitelja čimprej zamenjate. Stroške energije je namreč možno pri obstoječih razlikah bistveno znižati in tako prihraniti ne samo kakšen Evro, ampak tudi več sto Evrov na leto!

 

 

mag. Peter Petrovčič

      Energetski svetovalec Ensvet

Oglejte si tudi