Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

V Občino Log - Dragomer prihaja zdravstvena ambulanta

A verjetno ne pred koncem letošnjega leta. Kot nam je potrdil župan Stanovnik, so že zelo daleč pri pogovorih o organizaciji zdravstvene oskrbe v občini, pri njihovih naporih pa jih po menjavi na direktorskem stolčku, tako kot nekdanji, podpira tudi novi direktor Zdravstvenega doma Vrhnika, Roman Strgar.

Razkrivamo že nekaj podrobnosti. Izvedeli smo, da naj bi bila ambulanta splošnega zdravnika poskusno odprta trikrat na teden. Občina v tej fazi ne bo gradila nove ambulante, temveč bo to umestila v primeren, že zgrajen prostor na območju občine. »Lokacijo načelno že imamo, ampak še ni dokončna. Želimo se obnašati kot dober gospodar. Ker vemo, da bo poskusno obratovanje ambulante verjetno potekalo eno leto, v tem letu ne želimo ustvarjati večjih stroškov, kot je treba,« je povedal Stanovnik in hkrati razkril, da prehajajo že na operativno raven. Tako je tik pred zaključkom tudi že študija, ki jo pripravljajo v vrhniškem zdravstvenem domu in bo dala odgovor na vprašanje, kako upravičiti stroške delovanja ambulante in kako se jim na drugi strani izogniti, ponudila pa naj bi tudi odgovore na druge dileme.

Eden izmed večjih izzivov pri vzpostavitvi ambulante je vprašanje prenašanja kartotek z ene lokacije na drugo. »Če bi se zgodilo, da bi pacient, ki je izbral zdravnika v naši občini, zbolel medtem, ko ambulanta ne bi bila odprta, bi moral iti k njemu na Vrhniko. Postavlja se vprašanje zdravstvenih kartonov, kako jih prenašati sem in tja.« Zato se bo več možnosti za odprtje ambulante ponudilo po tem, ko bodo na Vrhniki vzpostavili bazo elektronskih zdravstvenih kartonov. »V Zdravstvenem domu Vrhnika je elektronski e-karton v fazi uvajanja in to bo verjetno tisto, kar bo prelomnica za začetek oskrbe tukaj,« je še povedal Miran Stanovnik.

Vsi preostali izzivi bodo po mnenju Stanovnika lažje rešljivi. Župan pričakuje, da bi ambulanto lahko odprli do konca letošnjega leta, je pa odprtje povezano tudi s kadrovskimi vprašanji. »Vemo, da dve zdravnici prihajata s porodniškega dopusta, in takrat se bodo začeli ustvarjati pogoji, da zadevo izpeljemo,« je zaključil župan.

 

V. L. 

Oglejte si tudi