Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Na Logu rekordna udeležba zahodne lige in odlični uvod v državno prvenstvo

V plezalnem centru na Logu je konec marca potekalo tekmovanje mladih v balvanskem plezanju, le teden dni kasneje pa je na prvi tekmi za državno prvenstvo nastopila slovenska plezalna elita na čelu z zlato olimpijko Janjo Garnbret. Tekma na Logu je bila tudi generalka pred začetkom svetovnega pokala v Švici.
Na tekmovanje za Zahodno ligo, ki je potekalo 27. marca, se je prijavilo rekordno število otrok. Česa takšnega slovensko plezanje še ni doživelo, kar priča o tem, kako priljubljen postaja ta šport tudi na naših tleh. Na prenovljeni steni Športno plezalnega društva Korenjak se je zbralo več kot 400 otrok, kar je seveda izjemen organizacijski podvig. Lorin Moscha, ki vodi plezalni center, je priznal, da brez tako velike podpore članov društva in staršev otrok, takšnega tekmovanja ne bi mogli izpeljati. »Govorimo o rekordni udeležbi, običajno pride na tekmovanje zahodne lige, ki je eno stopničko nižje kot državno prvenstvo, okoli 200, morda največ 250 otrok. Tokrat pa jih je sodelovala 420! To so otroci od sedmega leta in vse tja do mladih 16-letnih plezalk in plezalcev. Da je tekmovanje lahko potekalo nemoteno, saj si nastopi tekmovalcev sledijo skorajda brez predaha drug za drugim, je bil to res velik podvig za katerega so zaslužni starši otrok, ki plezajo v Športno plezalnem društvu Korenjak, za kar se jim tudi iskreno zahvaljujem.'
Med udeleženci je bilo tudi kar nekaj plezalcev domačega društva. Korenjaki so ponovno plezali odlično, saj so osvojili kar 7 medalj! To je bila letos tudi edina tekma zahodne lige, saj so se v društvu odločili, da se zaradi visokih finančnih in organizacijskih zahtev ob izvedbi tako množično obiskane tekme raje usmerijo svoje sile v izvedbo tekem najvišjega ranga, torej za državno prvenstvo.
Tekmovalna sezona se je na Logu nadaljevala že naslednji konec tedna v soboto, 2. aprila, in v nedeljo, 3. aprila, ko so se na Logu spet zbrali najboljši slovenski plezalci.  Tekmovali so v vseh starostnih kategorijah. Spremljali smo lahko tudi tekmovalce, ki niso le najboljši v Sloveniji, ampak sodijo v sam svetovni vrh. Tekmovanje si lahko ogledate tudi preko njihovega youtube kanala
Korenja Jak.

V članski konkurenci je med dekleti suvereno slavila Janja Garnbret (Šaleški AO), ki je edina v finalu dosegla vse štiri vrhove, odlično ji je sledila drugouvrščena Lučka Rakovec (PK FA) s tremi vrhovi, kolikor jih je dosegla tudi mlada Sara Čopar (ŠPO PD Celje Matica) na tretjem mestu, od letos tudi nova članica slovenske reprezentance v športnem plezanju. Na četrto mesto se je uvrstila Mia Krampl (AO PD Kranj), na peto in šesto pa Lana Skušek in Katja Debevec (obe PK Scena).

Med člani so se karte v finalu dodobra premešale in zmago si je z dvema vrhovoma, a najmanj poskusi, priplezal Jernej Kruder (ŠPO PD Celje Matica), isto število vrhov so osvojili tudi Martin Bergant (PK Škofja Loka) na drugem, Zan Lovenjak Sudar (PK Scena) na tretjem in Anže Peharc (AO PD Kranj) na četrtem mestu. Peti je bil Timotej Romšak (PK Kamnik), šesti pa Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica).

Člani plezalnega društva Korenjak so kar trikrat stopili na najvišjo stopničko. Med cicibankami je slavila Zala Marjetič, med cicibani Maks Oblak in med mlajšimi dečki Martin Stanovnik.

Ostali tekmovalci so dosegli naslednje uvrstitve: 

Cicibanke: Rant Klara 10. mesto, Novak Neža  14. mesto, Smolnikar Doroteja 16. mesto.

Med cicibani je Sever Ivekovič dosegel 9. mesto, Buh Jaka 18. mesto in Max Felix Dolinar 22. mesto. V kategorijah mlajši dečki je Žiga Čepeljnik osvojil 12. mesto in Mark Burja 7. mesto med starejšimi dečki. Kadetinja Zarja Drašler je osvojila 10. mesto, Matevž Margon in Jakob Kosednar pa 7. in 8. mesto.

 

Peter Kavčič, foto: Peter Kavčič, Korenjak

 

Oglejte si tudi