Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Kolesarski poligon Dr. Mud tudi uradno odprl svoja vrata

Log – Dragomer, 2. oktober 2021 – Med baliniščem in Vrtcem Log – Dragomer je letošnje poletje zrasel kolesarski poligon, ki so ga vsi ljubitelji kolesarjenja po grbinah že vzeli za svojega. Veliko število kolesarjev, ki so se zbrali na uradnem odprtju dirt parka Dr. Mud, je nedvomen pokazatelj, kako zelo priljubljeno je vijuganje in skakanje s kolesi.
Triki v zraku, atraktivni skoki, vijuganje in adrenalin, osvajanje novih kolesarskih veščin so razlogi, zaradi katerih novi kolesarski poligon v Dragomerju, ki so ga poimenovali Dr. Mud, obiskuje vedno več ljubiteljev kolesarjenja po grbinah. V novem kolesarskem raju je tako vedno bolj živahno, po grbinah in zavojih se podi mladina, nemalokrat poligon gosti še malčke in otroke, ki si izberejo manj zahtevno progo ter tudi prekaljene kolesarske mačke, ki se lahko pohvalijo z visokimi skoki in vragolijami v zraku. Kolesarski poligon sameva le po dežju, ko lahko na pločniku ob parku opazimo mlade, ki pogledujejo proti progi ter nestrpno čakajo, kdaj bo zemlja dovolj suha za ponovno vijuganje. »Ko je dež se po progi ne vozimo. Počakamo, da se proga posuši ali pa progo popravimo in z zemljo osušimo luže,« so nas podučili mladi uporabniki poligona. Tovrstno kolesarjenje je iz dneva v dan bolj priljubljeno, ljubitelji kolesarjenja prostega sloga svoje veščine pilijo ob popoldnevih ter vikendih, lepo število kolesarjev pa je park gostil tudi ob uradni otvoritvi.


S spektakularnimi skoki navduševal kolesar z Red Bullovo čelado
Na prvo oktobrsko soboto so kolopark tudi uradno odprli. Po klančinah se je podilo mlado in staro, na progi pa so obiskovalci lahko opazovali tudi Jako Remca, uveljavljeno ime iz sveta kolesarjenja prostega sloga. Šestnajstletni najstnik je eden izmed sedmih slovenskih športnikov Red Bullove družine, je najmlajši med njimi in prvi slovenski Red Bullov športnik na kolesih. Navdušen, da se je na poligonu zbralo tako lepo število obiskovalcev je ob otvoritvi povedal, da je to dober dan za mlade. »En tak dober dogodek za mlade, da vozimo skupaj, se imamo lepo in da se mlajši spoznajo s tem športom.« Remec je dodal, da so vsi tovrstni objekti res dobrodošli, saj v Sloveniji primanjkuje prog, ki bi bile primerne za vse starostne skupine. Dobrega obiska so se razveselili tudi v novonastalem kolesarskem društvu Dr. Mud »Veseli smo, da smo na enem mestu videli tako veliko veselih otroških obrazov. Odziv je bil res dober, še posebno zato, ker dogodka nismo oglaševali, » nam je povedal Nejc Saje.


Veliki prešerni nasmehi so stalnica otrok in mladih, ki obiskujejo novi park. Ti so vožnjo po ulicah in preživljanje prostega časa za ekrani zamenjali za kolesarjenje in druženje na poligonu. »Proga je super. Tu se skoraj vsak dan srečujemo in družimo s prijatelji. Primerna je tako za velike kot majhne,« nam je povedal najstnik Luka, ki smo ga srečali v kolesarskem parku. Dodal je, da se je s kolesarjenjem ukvarjal že pred postavitvijo grbinastega poligona, a je šele z njim dobil priložnost za varno kolesarjenje prostega sloga. »Poligon je razgiban in nam na tako majhnem prostoru omogoča res veliko. Všeč so mi skakalnice, všeč mi je, da lahko skačem in se pri tem zelo zabavam,« je še dodal.


Zadovoljen je tudi župan Miran Stanovnik, ki je vesel in ponosen na delo prostovoljcev. »Nejc Saje mi je pred nedavnim predstavil svojo idejo o kolesarskem parku, ki se od »pump tracka« razlikuje po veliko prvinah, predvsem pa deluje bolj naravno in pušča uporabniku veliko lastne kreativnosti. Zelo sem vesel in ponosen na to, da imamo v naših krajih toliko pridnih rok s pomočjo katerih je v rekordno hitrem času nastal ta park, ki je že nekako sinonim za druženje obiskovalcev vseh starostnih kategorij. Še bolj pa me veseli dejstvo, da uporabniki poligon sami tudi vzdržujejo. S tem krepijo pripadnost, skupinski duh in odnos do skupne lastnine. Ta park bomo s pomočjo sredstev, ki jih bomo nepovratno pridobili na LAS Barje z zaledjem v podaljšku obogatili še s tako imenovanimi asfaltiranimi površinami »pump track«, kjer bo mogoče uporabiti tudi skiroje. Glede na izjemno dobro izkušnjo verjamem, da to ni naš zadnji skupni projekt na tem področju.«


Kolesarski poligon ustvarila ekipa prostovoljcev
Kolesarski poligon so oblikovale pridne roke prostovoljcev, ki so ob teniškem igrišču iz kupov zemlje ustvarili grbine, kjer svoje kolesarske veščine že od poletja lahko pilijo kolesarski navdušenci. Idejni oče projekta Nejc Saje pravi, da je ideja o tovrstnem parku zorela dobrih pet let. »Zaradi gradnje kanalizacije in zemlje, ki je na voljo smo zagrabili to priložnost, idejo predstavili Občini, kjer so nas podprli. Zato smo lahko začeli z gradnjo poligona.« Dodal je, da so želeli v park privabiti kolesarje vseh starosti, tako najmlajše kot starejše kolesarje, zato so progo oblikovali tako, da jo lahko uporabljajo ljubiteljski kolesarji z različnim kolesarskim znanjem. »Projekta smo se lotili, ker je v Dragomerju res veliko kolesarjev. Imamo progo na Žabi, ki pa ni enostavna, zato je prav, da smo uredili trening poligon, kjer se otroci lahko učijo skakanja in ostalih kolesarskih spretnosti. Boljše je, da padejo na poligonu, saj je reševanje v gozdu zaradi težkega dostopa zelo težavno,« je še dodal Saje.


Poligon je primeren za vse starostne skupine od tretjega leta dalje, grbine iz zemlje pa so razporejene v štiri težavnostne stopnje, ki se lepo povezujejo v celoto. Park omogoča postopno napredovanje, od vožnje po koloparku oziroma pumptracku do tako imenovanih dirt skokov srednje velikosti. »Proga dopušča precej domišljije. Kupi so narejeni tako, da lahko skačeš na vse strani. Zagotovo pa je treba spoštovati pravila.« Blatna vožnja tako ni priporočljiva, saj se proga lahko hitro uniči. »Potrebna je disciplina. Lopata in kolo sta obvezna oprema,« nam v smehu še pove naš sogovornik. Uporaba poligona je brezplačna in na lastno odgovornost. Vsi uporabniki morajo upoštevati navodila in oznake vožnje po parku. S koloparkom upravlja novoustanovljeno društvo Dr. Mud, najdete jih na dragomermud.si ali jim sledite na Instagramu na @dragomermud.


V. L.
Foto: Nejc Saje in Jaka Ivanc

Oglejte si tudi