Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
3°C
JUTRI
16°C
2°C
Oceni objavo

Zelemenjavarji smo se ponovno dobili

Tudi na letošnji, tokrat že šesti Zelemenjavi, ljubkovalno poimenovani Flancarija, ki jo je organiziral KUD Kosec, smo se zbrali zelenoprsti ljubitelji sadja in zelenjave. Tudi tokratno Zelemenjavo smo se odločili popestriti s predavanjem. Med nas smo povabili znano zeliščarko Meto Maček. Kaj hitro smo se zapletli v pogovore, kako kuhati čaje, kako pravilno uporabljati zelišča in kdaj uživati semena. Poučila nas je, kako pravilno uporabiti zeliščno alternativo skupaj s predpisanimi zdravili. Tukaj moramo biti zelo pazljivi, kajti zelišča delajo svoje, zdravila svoje in je včasih skupna uporaba lahko bolj škodljiva kot koristna. Zelo veseli smo tudi bili, da se je ga. Meta na pobudo predsednice Anice Vengust odločila, da se nam jeseni pridruži – vodila bo zeliščno sekcijo KUD Kosec.
In kaj smo počeli na Flancariji?  Menjali smo sadike (flance) raznih povrtnin, pa tudi kakšna semena so se našla. Kmalu po 17. uri se je nabralo lepo število ljudi, nekaj več kot na februarski Semenjavi. Takoj se je začelo živahno menjanje: sadike paprik in paradižnikov vseh vrst, barv in oblik, sadike bučk, solate, ohrovta, artičoke … Prav vsak, ki je  želel, je lahko odnesel domov kako sadiko. Udeleženci s(m)o se vrnili domov zadovoljni, s polnimi rokami novih sadik in semen. Stkala so se nova poznanstva, zamenjali smo nič koliko vrtnarskih nasvetov in izkušenj, skratka Flancarija je bila  uspešna.

 

In kaj sledi jeseni?

V  jesenskih mesecih bomo organizirali Zelemenjavo, tj. menjavo presežkov z vrta. Če ste že kdaj morali odvreči kakšno zelenjavo, ker je enostavno niste mogli pojesti, ste vljudno vabljeni v naše vrste. Se vidimo jeseni!

KUD KOSEC

Oglejte si tudi