Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Zbrali so se kosci in grabljice

Travnički so že zeleni,

rož'ce vse so razcvetene,
pojd'mo le kosit, pojd'mo le kosit,
vse pr'jat'l'e gor budit.

Tako so prepevali v "starih časih", ko so začenjali s košnjo trave in sušenjem sena. To je bilo, in je še, nujno kmečko opravilo, ki pa se je včasih odvijalo povsem drugače kot danes. Vse do petdesetih let prejšnjega stoletja so ta dela izvajali ročno. Kosili so dvakrat letno, enkrat spomladi, drugič poleti. Za košnjo so kmetje običajno najeli kosce, ki so s košnjo začeli zgodaj zjutraj, okoli četrte ure. Oblečeni so bili v srajce in delovne hlače, za pasom pa so nosili obešene oselnike. Okrog sedme ure je kmečka hči prinesla zajtrk, običajno ajdove žgance in zelje. Trava je bila pokošena v rede, ki so jih po zajtrku ženske z grabljami in vilami raztrosile, da se je hitreje sušilo. Po končanih delih je sledilo krepko kosilo, pa tudi šilce žganja se je prileglo.
Prireditev Kosci in grabljice je pred leti že bila v naših krajih. Leta 2013 je bila zadnja, medobčinska, v Dragomerju. Takrat je sodelovalo kar 7 tekmovalnih ekip iz barjanskih občin. Na pobudo predsednice KUD Kosec Anice Vengust, da se ohrani ta ljudski običaj, je letos prevzel vodenje Sekcije za ohranjanje kulturne dediščine Boris Smirnov, ki je s pomočjo sodelavcev vložil veliko truda v organizacijo te prireditve. Uspelo jim je zbrati dve ekipi koscev in grabljic, z Loga in iz Dragomera.
V soboto, 23. junija, so se z veliko dobre volje zbrali organizatorji, tekmovalci, gledalci in navijači na travniku pri Osnovni šoli Log - Dragomer. Kosci in grabljice so bili oblečeni usklajeno v taka kmečka oblačila, kot so jih nosili včasih. Grabljice so nosile do meč dolge svetle obleke s kratkimi rokavi in nabrane v pasu, predpasnike in rutke okrog vatu. Vsaka je imela s seboj grablje. Kosci so bili oblečeni v enake svetle karo srajce s kratkimi rokavi in modre delovne hlače ter nosili oselnik okrog pasu. Nekateri so imeli še predpasnike. Vsi so bili prav čedni, lepo nasmejani in pripravljeni na delo. Gospod Alojz Slabe je že prejšnji dan pripravil na travniku dve parceli kvadratne oblike, 10 x 10 m, okrog njih je pokosil, da sta bili enaki in ločeni druga od druge. Pripravil je tudi tehtnico. Po nagovoru predsednice KUD Kosec je sledil prikaz košnje, kar je z odliko opravila Mihaela Erklavec z Lukovice. Prav spretno je pokosila delček travnika. Sledilo je žrebanje parcel ter vrstnega reda košnje. Z delom so začeli kosci, najprej ena in potem druga ekipa, izmerjen je bil čas. Potem je sledila malica. Matija in Marinka Nik sta skuhala odlične ajdove žgance in dodala še mleko, da so se tekmovalci malo okrepili. Za popestritev je skupina Mladi po srcu zapela nekaj slovenskih ljudskih pesmi o košnji.
Delo so nadaljevale grabljice, ki so travo zgrabile, vsaka skupina je naredila svojo kopico. Pokošeno travo je vsaka ekipa pospravila v svojo vrečo. Polni vreči so stehtali na preprosti tehtnici, ki je pokazala, katera vreča je težja in s tem katera ekipa je nagrabila več trave. Matija Nik je bil glavni sodnik in je pripravil način ocenjevanja. Poleg merjenja časa košnje in grabljenja ter tehtanja trave je bila ocenjena še kakovost košnje, dodali pa so še oceno za »umetniški vtis«. Obe ekipi sta odlično opravili svoje delo, razlika v doseženih točkah je bila manj kot en odstotek, priznanja za sodelovanje pa so prejeli vsi tekmovalci. Po razglasitvi zmagovalne ekipe, ta čast je letos pripadla ekipi z Loga, ter podelitvi priznanj je sledilo prijateljsko druženje in pogostitev vseh. Mladi po srcu so zapeli še nekaj ljudskih pesmi, med njimi: Moja kosa je križavna, Vrtec ogradila bodem, Čebelar in druge. Prireditev Kosci in grabljice je v našem kraju popestrila sončno junijsko soboto tekmovalcem, gledalcem, navijačem in pevcem. Soglasno je bilo ugotovljeno, da je bil to lep prispevek k ohranitvi kulturne dediščine našega kraja in da si še nadalje želimo tovrstnih dogodkov. Torej, sklep je jasen: drugo leto ponovno, v še večji zasedbi.

Za KUD Kosec zapisala: Iva Urbanc, foto: I. Urbanc

Oglejte si tudi