Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
13°C
1°C
JUTRI
12°C
2°C

Vodni viri v občini

Morda ste že opazili, da je na naši spletni strani objavljena publikacija Vodni viri v Dragomeru in na Lukovici (iold.si). Lepo jo je videti.
V naši občini se lahko pohvalimo z urejenim javnim vodovodom in zdravo pitno vodo, rešena je tudi problematika občasnega pomanjkanja vode v višje ležečih hišah. In ker imamo tako urejeno oskrbo s kakovostno pitno vodo, radi pozabimo na to, da to ni nekaj samoumevnega, da moramo ravnati z vodo z velikim spoštovanjem in odgovornostjo in kolikor je le mogoče obeležiti številne vodne vire, ki so jih uporabljali naši predniki.
V začetku let 2018 smo v Društvu DVIG objavili povabilo občanom, ki še uporabljajo svoje vodne vire, ali se tega spominjajo, so morda imeli svoj vodovod ali pa imajo shranjeno tudi kakšno sliko, da nam o tem kaj povedo. Z njihovo pomočjo smo želeli vodne vire predstavili tudi mlajšim generacijam. Pričevanja smo zbirali dobra tri leta, težko se je bilo uskladiti, včasih nam je nagajalo vreme, včasih pa omejitve zaradi karantenskih ukrepov. Sedaj smo spoznali večino virov in zapisali njihove zgodbe. Ponosni smo na opravljeno delo, še bolj pa na vse krajane, ki ste nam pomagali. Upamo, da smo s tem del zgodovine našega kraja rešili pred pozabo.
Naše zbiranje zgodb in pričevanj smo zaključili šele letos spomladi in vse pridobljeno gradivo zbrali v publikaciji. Zbiranje nas je obogatilo, ne samo za celo vrsto podatkov, spoznali smo naše sokrajane, ki so bili pripravljeni svoje zgodbe deliti z nami. Vzeli so si čas, da so nam pripovedovali in nas vodili do njihovih izvirov in zajetij. Neverjetno je, koliko vztrajnosti, truda, dogovarjanj in dela je bilo nekdaj vloženega v ta zajetja. Nekaterim je to predstavljalo kar življenjsko delo, ni bilo dovolj poiskati izvir in zgraditi zajetje, redno ga je bilo potrebno tudi čistiti in vzdrževati. Le kako bi lahko vse te zgodbe prepustili pozabi! Za to se danes vsem še enkrat iz srca zahvaljujem.
Vse vabim, da si publikacijo, objavljeno na naši spletni strani, preberete. Spoznali boste vodne vire na Lukovici in v Dragomeru. Večinoma niso skriti za ograjami vrtov. Vaš popoldanski sprehod naj bo ogled katerega od virov. Za lep izlet in sprehod se ni potrebno peljati kilometre in kilometre daleč, dovolj je, da se sprehodimo po domačem kraju ter spoznamo lepe in skrite kotičke kjer se lahko spočijemo od napornega delovnega dne.
Čeprav smo spoznali in si tudi ogledali veliko izvirov, menimo, da jih je še več, da nismo uspeli spoznati vseh. Še vedno bomo veseli vsakogar, ki nam bo sporočil, da je »njegovo« zajetje spregledano. Te zgodbe lahko dodamo (pišete na e- naslov dvig@iold.si ali pokličete na 031 643 228).

Nika Gams, Društvo DVIG

Všečkaj objavo


Oceni objavo


Oglejte si tudi