Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Vedno poskočni smo dihali v gozdu

Korona čas, ki smo ga živeli v marcu, aprilu in tudi še v maju 2020, si bo zapomnil vsak posameznik. Vsakdo ima svoje izkušnje, prav vsi smo živeli drugačno življenje. Našli smo čas za branje, učenje, temeljito čiščenje, za delo na vrtu in še za marsikaj. In ponovno smo spoznali, v kako lepem okolju bivamo. Obdaja nas gozd, vabi nas Barje na svoje dolge poti. Ferjanka in Debeli hrib sta postala priljubljeni pohodniški točki in tam smo se srečevali in spoznavali.

Korona virus nas je spomnil, kako zelo je za naše zdravje pomembno dobro zdravje pljuč. Dihamo na nezavedni ravni, plitko in pri tem uporabljamo le del svojega prsnega koša. In tako ostajajo deli pljuč, ki so trajno slabše predihani. Prav zato so tako pomembne redne dihalne vaje, s katerimi predihamo celotna pljuča in napolnimo s kisikom tudi vse skrite delčke pljuč.

Zato smo Vedno poskočni sredi maja odšli v bližnji gozd in na gozdni trati naredili vse vaje ter se posvetili tudi dihalni tehniki. Že hoja v klanec je sprožila hitrejše dihanje in povečala srčni utrip. Ko izvajamo dihalne vaje, poskušamo dihati umirjeno, želimo si predihati celotna pljuča. Vdihnimo skozi nos s pomočjo preponske mišice, trebuh izbočimo, izdih pa je pasiven, sproščen, tih in daljši od vdiha. Bistven je počasen in dolg izdih, saj ne moremo globoko vdihniti, če pljuč povsem ne izpraznimo.

Ko gremo v gozd, v naravo, k reki, se počutimo sveži in polni energije. Ciril nas je spomnil, da v takem okolju namreč nastaja veliko negativnih ionov, ki imajo blagodejen vpliv na človekovo počutje, saj očistijo zrak in omogočajo dotok kisika v možgane. Negativni ioni se sproščajo ob silnem udarcu ali ob visoki napetosti. Zato bližina slapa tako dobro vpliva na nas in ko enkrat zagrmi, napetost popusti. 

Gozd je nekaj najdragocenejšega in najlepšega in imamo ga na dosegu roke. Gozd so naša pljuča, zato si bomo Vedno poskočni svoj imunski sistem čim večkrat krepili prav na bližnjem hribu.

 

Vedno poskočni

 

Oglejte si tudi