Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

DANES
1°C
-1°C
JUTRI
-2°C
-3°C
Deli

Večer pred Toscano, posvečen Emiliji Erbežnik

Zagotovo je to bil najhladnejši večer letošnjega julija. Za povrh je deževalo kot iz škafa in ob dvajseti uri se je v Rusiji začelo drugo polfinalno nogometno srečanje med reprezentancama Anglije in sosednje Hrvaške. Mnogi so tako občepeli doma pred televizijskimi ekrani in lepo zamišljena prireditev bi lahko splavala po vodi. Pa so se prireditelji ušteli. Pred Toscano je postajalo vse topleje, saj je prihajalo na prireditveni prostor vse več ljudi. Klopi so se pridno polnile, med obiskovalci prireditve pa je zadišalo po dobrotah, ki so jih pripravile mnoge dragomerske ljubiteljice kulture in dobrega peciva. Večer 11. julija je bil posvečen gospe Emiliji Erbežnik, letošnji dobitnici nacionalnega priznanja Andragoškega centra Slovenije (ACS) za »izjemne učne uspehe in bogatitev lastnega znanja«.
Prireditev je povezoval naš krajan gospod Darijan Novak, organiziralo pa jo je društvo Dvig iz Dragomera. Pozdravne besede je obiskovalcem namenila predsednica društva gospa Nika Gams, kratek kulturni uvod je pripravila gospa Danica Jazbinšek. Sledil je ogled videoportreta nagrajenke, ki sta ga s skupnim delom pripravila Nejc Saje in Darijan Novak. To je bila tudi iztočnica nadaljevanja pogovora, ki ga je z nagrajenko vodil povezovalec. Milko dobro poznamo vsi krajani. Če je niste slišali prepevati, ste si morda ogledali kakšno od njenih samostojnih (64) ali skupinskih razstav, ki jih niti več ne prešteva (pa jih je gotovo bilo blizu 300), toliko jih je bilo. Morda ste se čudili njenim cvetličnim aranžmajem, kjer zna sleherno barjansko travo ali rožico uporabiti tako, da se ne morete upreti pogledu nanjo. Lahko ste jo srečali na njivi, kjer zelo rada preživlja svoj prosti čas. Ali ste se z njo družili na kakšnem od potovanj, kamor jo rado zanese. Morda z njo še vedno sedite v šolskih klopeh in kravžljate možgane ali pa ste se znašli kdaj kot učenec na kakšni od delavnic, kjer nastopa kot mentorica mladim pa tudi manj mladim radovednežem. Lahko jo poznate tudi iz tiska, saj se da o njej marsikaj prebrati. Nenazadnje je bila predstavljena tudi v reviji Pogovori, ki jo izdaja društvo Dvig. Je kot studenček. Nenehno žubori in nikoli ne presahne. Tisti, ki so ob njej, preprosto zajamejo toliko, kot potrebujejo za svojo dušo.

Milka zase pravi, da je srečen človek. Srečna zato, ker ima moža, ki jo kljub zdravstvenim težavam vedno znova pušča od doma in jo podpira pri njenem udejstvovanju. Srečna, ker njej zdravje dobro služi in ji je tako omogočeno nenehno izpopolnjevati mnoge talente, ki so ji bili položeni v zibko. Srečna, ker je v življenju srečala toliko dobrih, izkušenih in prijaznih predavateljev, mentorjev, učiteljev, ki so v njej prepoznali talente in ustvarjalni nemir ter ji pomagali pri oblikovanju mnogih znanj in spretnosti. Nenazadnje je globoko hvaležna mami, ki jo je spodbujala k učenju in ji tako priprla vrata v svet znanja in ustvarjanja, ki jih radovedno odpira še sedaj, ko je v zrelih letih. Še nekaj je, kar jo odlikuje in dela drugačno od mnogih drugih. Svoje znanje, spretnosti in izdelke nesebično razdaja med ukaželjne, potrebne pomoči, ljubitelje vsega lepega, torej ljudem v bližnji in daljni okolici. Tudi zato imamo Milko radi. Cenimo njeno zavzetost za delo na mnogih področjih, radi jo poslušamo, radi smo z njo, kjerkoli se pojavi.

Poskočna je že zjutraj, poslušna dopoldne pri angleškem pouku, glasna zvečer na pevskih vajah, navdihujoča, kadar s triom Jože, Lili in Milka (Milkin brat in njegova partnerica) prepeva že skoraj pozabljene slovenske pesmi. Ustvarjalna ob torkih z medicinskimi sestrami, ki se dokazujejo v likovnih stvaritvah, pa ob koncih tedna na likovnih kolonijah in kdo ve, kje še vse jo boste lahko videli. S pevskim zborom Ivana Cankarja z Vrhnike je prepotovala Švedsko, Japonsko, Argentino, Srbijo, Bosno ..., z učenci angleškega krožka obiskala London in Škotsko, s  Pentakordom je junija sodelovala na druženju ljubiteljev kulture in umetnosti v Makedoniji. Sodeluje na več deset likovnih kolonijah širom po Sloveniji prav vsako leto in nikoli ne reče ne domačim organizatorjem različnih prireditev, če jo le prosijo za pomoč in sodelovanje. Takšna je naša Milka. Naj vam prišepnem ... prav v kratkem bo praznovala polnih osemdeset let in domači se bojijo, da ji bo ob obilici dela zmanjkalo časa za druženje z njimi. Pa jim Milka pripravlja presenečenje ... takšna pač je.
Ob koncu večera, ko so mnogi obiskovalci obudili spomin na kakšnega od dogodkov, ki se ga spominjajo z Milko,  je sledilo druženje. Dobrote so izginjale z miz, iz košaric in pladnjev. Večer se je prevesil v noč. Bil je to lep večer, večer posvečen gospe Emiliji Erbežnik ... ženi, sestri, teti, sošolki, sosedi, umetnici, ljubiteljici, učenki, kmetovalki, predvsem pa prijateljici in ljubiteljici vsega lepega. Tisti, ki ste prišli, niste ostali praznih src, niti rok. Med obiskovalce je  prijazno razdelila veliko število likovnih miniaturk, ki vas bodo spominjale na ta večer.

Milka, še na mnoga zdrava in ustvarjalna leta ter zares ISKRENE ČESTITKE.

 

Dragica Krašovec

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij