Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
8°C
JUTRI
24°C
7°C
Oceni objavo

Tudi 14. leto smo uspešno priromali na Vrhniko

Prijateljice in prijatelji Jakobove poti iz Župnije Brezovica in iz Ljubljane ter okolice se od leta 2008 dalje vsako leto zadnjo nedeljo v januarju ob 12. uri zberemo na Brezovici, v župnijski cerkvi svetega Antona Puščavnika, v kateri vedno doživimo kaj novega in lepega.

Letos je bil poseben Blagoslov. Brezovški kaplan g. Janko Potisek je poiskal besedila v starih molitvenikih in pripravil čudovit obred, ki smo ga razumeli ne le kot Blagoslov za pot na Vrhniko, ampak zagotovo velja tudi za življenjsko pot. https://youtu.be/B-hwvmwc8zI

Po blagoslovu, smo se slikali pred cerkvijo in se odpravili peš po Ašičevi poti, in Stanetovi poti na Vrhniko. Hodili smo tri ure, večinoma ob Tržaški in po trasi nekdanje vrhniške železniške proge ter se pogovarjali med seboj. Med potjo pa smo zmolili tudi rožni venec in se v molitvi spominjali vseh živih in rajnih dobrotnikov. Molili smo tudi za mir ter za zdravo pamet doma in po svetu .

Pred cerkvijo na Vrhniki so nas pričakale domačinke in domačini z vročim čajem, kuhanim vinom, ocvirkovko in pecivom. Peš romarkam in romarjem iz Borovnice, Brezovice, Horjula, Iga, Logatca, Ljubljane, Preserja, Podpeči, Rovt, Tomišlja, Zaplane, Žirov in iz drugih krajev so se pridružili še mnogi, ki so se pripeljali na Vrhniko s svojimi vozili, tako da po končanem srečanju ni ostal nihče brez prevoza nazaj.

V uvodu nas je pozdravil domači duhovnik Mohor Rihtarič: https://youtu.be/cJ7VwUF0CVE

Slovesno mašo je daroval g. Dragan Adam, duhovni pomočnik Župnije Planina pri Rakeku https://youtu.be/MaITAsCsi6I

Somaševali so še duhovnik Poljskega rodu g. Rafał Andrzej Kędzierski iz Logatca ter domači duhovnik g. Mohor Rihtarič in kaplan g. Vito Urbanija. Pohvaliti pa je potrebno tudi odlične ministrante. Med mašo smo se zahvalili Bogu za lepo duhovno doživetje. https://youtu.be/QnZhneFDJYM

Ob izhodu pa smo prejeli tudi spominske podobice.

Iskrena zahvala vsem dobrotnicam in dobrotnikom iz Župnije Vrhnika, vsem pritrkovalcem v zvoniku in še posebej vsem romarkam in romarjem, ki smo na katerikoli način iz vseh strani priromali skupaj na Vrhniko. Nekateri pa so poromali peš tudi proti domu. Podobno kot se v kraju med seboj mnogi ne bi poznali, če se ne bi srečevali ob nedeljah, se zaradi tovrstnih romanj med seboj bolj poznamo tudi v sosednjih krajih Ljubljanskega barja s hribovitim zaledjem. Taka srečanja pa so še bolj dragocena tudi zato, ker so tako že prejšnja stoletja romali in občudovali lepote sosednjih župnij, tudi že naši predniki.

Pred odhodom proti domu smo se na dvorišču še malo pogovorili ob domačih dobrotah in so ob slovesu zaželeli vse dobro ter si zaželeli, da bi se na Vrhniki spet srečali v januarju 2024!

Vnanje Gorice, 29.1.2023

Drago Stanovnik ODPMD Brezovica 

 

Oglejte si tudi