Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Pogled na iztekajoče se leto

Izteklo se je drugo leto sedanjega mandata, zato je čas za bežen pregled delovanja članov Neodvisne liste za razvoj občine – NLRO v organih upravljanja občine in izven njih v iztekajočem se letu.

Denar je pri realizaciji ciljev zelo pomemben, zato smo se tako pri sprejemanju letošnjega proračuna kot pri njegovih dveh rebalansih še posebej trudili in skušali uveljaviti načelo skrbnega in gospodarnega ravnanja s proračunskimi sredstvi. Ob sprejemanju zgoraj navedenih aktov smo z amandmaji predlagali črtanje nepotrebnih stroškov, zmanjševanje stroškov poslovanja občine, racionalnost pri zaposlovanju in sklepanju pogodb z zunanjimi izvajalci in zmanjševanje tekočih izdatkov, kjer je to le mogoče. Glede na dejstvo, da finančna konstrukcija največjega projekta v zgodovini samostojne občine, čiščenje in odvajanje odpadnih voda, ni zaprta, smo prihranku iz preteklega leta želeli dodati še nekaj rezervnih investicijskih sredstev, kar nam je le deloma uspelo. Pri predlogu proračuna za prihodnje leto 2017 se namreč predvideva več odhodkov kot prihodkov, kar bo načelo težko pridelano investicijsko rezervo, ki bi jo lahko namenili za sofinanciranje velikega infrastrukturnega projekta.
V začetku maja smo začeli mesečne pogovore svetnikov z občani, kar se je izkazalo za pozitivno. Občane zanima delovanje organov občine, kakšna je uspešnost njihovega dela kot servisa občanov, poraba proračunskega denarja ter izvajanje nujno potrebnih infrastrukturnih projektov: kanalizacija, vodovod, obnove cest, oskrba z električno energijo. Marsikdo pa pride pred svetnike s svojimi osebnimi problemi in težavami, ki se nanašajo direktno ali posredno na delovanje občine in njenih organov. Trenutno sta aktualni predvsem dve stvari, in sicer konec arbitražnega postopka med občino in zasebnim partnerjem v zvezi s TC centrom ter priprave na financiranje infrastrukture preko koncesionarja, kar bi bistveno bolj povečalo zneske na položnicah za komunalne storitve kot v primeru gradnje z lastnimi sredstvi ter sredstvi EU in države. V pogovorih z občani večinoma sodelujemo samo trije svetniki. Žal se tisti, ki bi lahko dali konkretne odgovore na zastavljena vprašanja, teh srečanj ne udeležujejo. Občani želijo jasne odgovore, več komunikacije z občinsko upravo na zborih občanov, javnih predstavitvah, delavnicah ipd., kar bi povečalo zaupanje v občinske funkcionarje in uradnike. Občina je pred pomembnimi odločitvami, ki bodo dolgoročno vplivale na življenje občanov, zato je temeljito in redno obveščanje nujno potrebno. Upamo in želimo si, da bi se v prihajajočem letu pričakovanja občanov v čim večji meri uresničila.

 

Neodvisna Lista za Razvoj Občine

Ivan Klenovšek, občinski svetnik

 

 

Oglejte si tudi