Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Občankam in občanom občine Log-Dragomer

  1. V majski številki Našega časopisa je bilo v rubriki »prejeli smo« objavljeno pismo Civilne iniciative za Log, Dragomer in Lukovico (CI) o prioritetnem reševanju problema kanalizacije in čistilne naprave v občini, ki ga je podpisalo 312 občank in občanov
    Na navedeno pismo ne občinski svet, ne župan nista odgovorila, zato je CI župana pozvala, da v mesecu juniju 2017 (in ne v juliju in avgustu!) skliče zbor občanov, ki ga je dolžan sklicati najmanj enkrat letno. Pozvali smo ga, da teden dni pred sklicem zbora predloži CI gradivo o pridobivanju oziroma zagotovitvi kohezijskih in drugih sredstev ter predvidene rešitve in finančni načrt za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave. 
    Župan na zahteve CÌ ni odgovoril, niti posredoval zahtevanih podatkov, ne listinskih dokazov. 
  2. V odgovoru občinske uprave CI objavljenem v isti rubriki, ki ga je podpisal kar sam župan (čeprav ni del občinske uprave) so le pavšalne navedbe, odgovor ni konkreten, ne strokoven in iz njega ni razviden finančni načrt in roki za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave. Navaja več drugih projektov za katere CI ni postavljala vprašanj. 
  3. V članku župana v istem časopisu pod naslovom »Ljudska pobuda je koristna« župan ni navedel konkretnih odgovorov na zahtevo CI v zvezi s prioritetno izgradnjo kanalizacije. 
  4. V  primeru pridobitve kohezijskih sredstev iz EU in dela državnih sredstev za kanalizacijo in čistilno napravo CI vztraja naj finančna sredstva do polne cene izgradnje zagotovi občina z občinskim (NAŠIM!), denarjem, lahko tudi s posojilom, ne pa z lastnimi sredstvi občanov, še manj pa s sredstvi javno-zasebnega partnerstva. To se je že pri nas in drugih občinah izkazalo kot neprimerna in zelo draga investicija v breme občank in občanov. Kanalizacija in čistilna naprava se ne gradita za eno generacijo, prav je, da se na vse razporedijo tudi stroški.
  5. Da bi se občanke in občani lahko natančno seznanili o pridobivanju in zagotavljanju vseh finančnih sredstev za kanalizacijo je CI maja 2017 z dopisom od župana zahtevala sklic zbora občanov, katerega do danes ni sklical, niti se do te zahteve CI ni opredelil. S tem župan krši določbe statuta, saj je bil zadnji zbor občanov sklican februarja 2016.
  6. Izgradnja kanalizacije in čistilne naprave je pomembna za vse občanke in občane naše občine, zato je nujno, da se s to problematiko seznanimo v čim večjem številu ter spremljamo in nadzorujemo delo župana in občinske uprave.
  7. Civilna iniciativa za Log, Dragomer in Lukovico

    ODGOVOR OBČINSKE UPRAVE: 

    Pisanje in navedbe civilne iniciative (CI) so nekoliko pomanjkljivi in jih je treba nekoliko dopolniti … V Občankam in občanom občine Log-Dragomer CI pravi, da so me pozvali, da junija 2017 skličem zbor občanov. Zato sem podpisanega pod to pismo, Darijana Novaka, 23. maja 2017 prvič preko elektronske pošte povabil, naj se oglasi pri meni, da bi se pogovorila o tematiki odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter zadeve natančno razčlenila in pojasnila dvome, nejasnosti oziroma morebitna tveganja. Menim, da bi tako srečanje lahko pomenilo zelo dobro osnovo za pripravo točke dnevnega reda za naslednjo sejo našega občinskega sveta, kot tudi kakovostno skupno organizacijo zbora občanov na perečo temo. V prvem pismu 29. maja 2017 mi je gospod Darijan Novak odgovoril, da ni predstavnik CI (čeprav je pod članek podpisan), ko sem ga kljub temu pisno vseeno še isti dan ponovno povabil vsaj na neuradni razgovor, pa mi je 13. junija 2017 odgovoril, da vabilo skupaj s somišljeniki v CI zavrača. Ob tem moram poudariti, da se morajo vsi postopki izvajati skladno z veljavnimi predpisi, kar med drugim pomeni, da morajo biti pripravljena gradiva za posamezne seje oziroma zbore občanov, o čemer smo razpravljali tudi v nadaljevanju 16. redne seje našega občinskega sveta. To velja tudi za civilno iniciativo. O tem sem  26. aprila 2017 (en dan po seji OS) pisno seznanil gospoda Darijana Novaka, tako da nekatere navedbe v članku ne držijo. 
    Naj ob tem povem, da se na poziv civilne iniciative po sklicu zbora občanov ne bomo kar požvižgali, čeprav smo si želeli, da bi ga pripravili s skupnimi močmi. Zbor občanov bo sklican v terminu, ki bo najbolj primeren. Naj ob tem še pojasnim, da je bila tematika odvajanja in čiščenja odpadnih voda – Čista Ljubljanica, 3. sklop, na vprašanje svetnice LiDLL gospe Alenke Kuzma do podrobnosti pojasnjena na 16. redni seji našega občinskega sveta 19. aprila 2017. Na tej seji je bilo prisotno tudi nadpovprečno veliko število občanov in pripadnikov CI, če me spomin ne vara, tudi gospod Darijan Novak, ki se je podpisal pod članek v majski številki NČ na to temo. Kljub jasnim pojasnilom zelo neambiciozno in pesimistično navaja, da najverjetneje kohezijskih sredstev naša občina ne bo dobila … pomanjkljivosti in netočnosti, ki verjetno izhajajo iz slabšega poznavanja tematike, je še več, kar je bil še en razlog več, da sem gospoda Novaka povabil na srečanje.

    Kot že velikokrat, ponovno vabim, da v večji meri uporabljamo strpen dialog in srečanja, kar je lahko naše edino gonilo za boljše delo in rezultate v korist občankam in občanom. Dober primer je civilna iniciativa za varnejšo šolsko pot, ki se po usklajenem delovanju lahko pohvali z lepimi in konkretnimi rezultati.

     

    Miran Stanovnik, župan

Oglejte si tudi