Logo MojaObčina.si
DANES
7°C
5°C
JUTRI
10°C
4°C
Oceni objavo

Občni zbor DUDL

Kot vsako leto smo tudi letos ob koncu februarja sklicali občni zbor Društva upokojencev Dragomer - Lukovica (DUDL), da prevetrimo delovanje v preteklem letu in začrtamo program in cilje za delovanje v letošnjem letu.

Zbora se je udeležilo malo manj kot sto članov, kar dokazuje, da se je društvo s svojim delovanjem utrdilo v našem okolju in da člani vestno spremljajo in soustarjajo program.

Navzoč je bil tudi župan, gospod Miran Stanovnik, predsednica Društva upokojencev Log, gospa Branka Brecelj, predsednica Kulturnega društva Kosec, gospa Anica Vengust in predstavniki drugih društev v občini.

Za kulturni uvod je poskrbel trio Jože, Lili in Milka. Zbor je potekal po pravilih društva, torej z imenovanjem delovnih teles, zapisnikarja in overovateljev. Poročevalci po posameznih področjih so bili člani upravnega odbora društva, ki vodijo posamezna področja.

Predsednica društva gospa Inka Zdravkovič je podala osnovne podatke o članstvu, ki kjub naporom ne sledi trendu povečanja. Ugotavljamo, da se povprečna starost članov povečuje, zato je izgub zaradi smrti vedno več. Novi člani pa ne sledijo tem izgubam. 

Plan, ki smo ga začrtali za leto 2019, smo v celoti izpolnili. Kljub težavam pri financiranju smo s preudarnimi odločitvami uspeli pravočasno uresničiti začrtane cilje.

Organizirali smo štiri enodnevne izlete, kostanjev piknik in prednovoletno srečanje. 

Ob rojstnih dneh smo obiskali vse, ki so dopolnili osemdeset let starosti ali več. Za novo leto smo obdarovali vse, ki so dopolnili petinsedemdeset let ali več in jih obiskali na njihovih domovih.

Uspešno smo sodelovali s Centrom za krepitev zdravja in ZD Vrhnika in vsak drugi torek v mesecu pripravili delavnico z nasveti za zdrav življenski slog ali preventivno ravnanje pri nekaterih najpogostejših težavah v jeseni življenja. Za izvedbo in stike je bila zadolžena Erna Kos Grabnar, ki je skupaj z gospo Valerijo Smirnov poleg teh nalog uspešno vodila ponedeljkovo skupino starejših. Člani te skupine se srečujejo ob ponedeljkih popoldne in si s pogovori, izleti, obujanjem spominov, brskanjem po literaturi, osvežitvijo znanj in še marsičim krajšajo čas, preganjajo osamljenost, krepijo prijateljske in družabne vezi. Dobra volja, smeh in druženje je tisto, kar jih povezuje in osrečuje.

Ob ponedeljkih teče tudi telovadba v telovadnici Toskane. Tam redno vadi med 10 in 15 naših članic. Vsak drugi četrtek potekajo pohodi po bližnjih poteh naše občine. Želeli bi si, da se nam pridruži še več ljudi.

Projekt Starejši za starejše je še vedno aktualen. Prostovoljke obiščejo vse, ki so v tekočem letu izpolnili 69 let, izpolnijo predpisane formularje in poročilo posredujejo ZDUS. Že dolgo si prizadevamo, da bi v sklopu teh dejavnosti storili korak naprej. Morda bo to mogoče že letos v okviru projekta, ki si ga je za to leto zastavila občina in v katerem uspešno delujeta Marija Draksler in Erna Kos Grabnar.

Jutranja telovadba s Cirilom, ki ga zdaj marsikdaj uspešno zastopajo tudi drugi člani skupine poskočnih, se je odlično prijela in redno ali občasno se razgibava preko 30 udeležencev.

Da so balinarji najuspešnejša skupina med nami, pa dokazujejo pokali v upokojenskem kotičku.

Obveščanje o naših aktivnostih poteka preko časopisa in oglasne deske pri balinišču. Sledite obvestilom in se nam pridružite.

Program za letošnje leto smo objavili v zgibanki in večina med vami jo že ima. Prilagajali ga bomo razpoložljivim finančnim sredstvom, vremenu in zdravstvenemu stanju. Potrudili se bomo tudi, da še okrepimo sodelovanje z ostalimi društvi v občini. Tistim, ki bi jo še želeli dobiti, je na razpolago v pisarni društva.

Prisotne so nagovorili tudi gostje na zboru in dodali svoje dobre želje za delo v prihodnje in priznanje za že opravljeno delo. Tega smo še posebej veseli.

Radi bi opomnili zamudnike na plačilo članarine, da to lahko še vedno storijo ob uradnih urah društva. Vabljeni tudi tisti, ki še razmišljate o vstopu v društvo.

Pridružite se nam pri tistih dogodkih, ki vas zanimajo ali nam posredujte nove predloge in zamisli, morda bodo zanimale tudi druge člane.

V letošnjem letu se občinska uprava iz občinskih prostorov Doma krajanov v Dragomeru seli v nove prostore.  Za obstoječe prostore tečejo razprave in oblikujejo se predlogi, kako jih uporabiti naprej.

Pogosto se omenja tudi uporaba našega prostora. Na tem mestu bi radi opozorili, da se društvo nekako istoveti s tem prostorom, ki ga upravlja že vrsto let. Skrbi za redno vzdrževanje, čistočo in namembnost. Zadnja leta ga s pridom uporabljajo tudi člani drugih društev (DVIG). Ne vidimo ovir, da bi bilo tako tudi v bodoče in želimo si,  da bi z njim lahko upravljali tudi v naslednjih letih.

 

Dragica Krašovec

Oglejte si tudi