Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

JUTRI
29°C
17°C
ČE.
31°C
18°C
Deli

Društvo Dvig med izbranci

Sodelovali smo na evro-sredozemski konferenci Izobražujmo za dialog (Piran, 9. in 10. oktober), ki sta jo organizirala ministrstvo za zunanje zadeve in ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport skupaj s fundacijo Anna Lindh in Evro-sredozemsko univerzo (EMUNI). Konferenca je bila posvečena vlogi izobraževanja pri razvijanju medkulturnega dialoga, krepitvi socialnih in državljanskih kompetenc. Dvig in samo še tri druge izobraževalne organizacije smo bili izbrani, da svoje programe, povezane s temo mednarodne konference, predstavimo na stojnicah v avli hotela Bernardin, kjer je konferenca potekala. Naše društvo se je predstavilo s študijskim krožkom Begunci, ali vas poznamo, devetimi literarnimi prvenci predšolskih otrok iz krožka Od pravljice do lutke, 2. in 3. številko revije Pogovori z občani ter brošuro Lipa na Lukovici (vse predstavitve si oglejte na spletni strani iold.si). 
Minister Karl Erjavec je v uvodnem nagovoru spomnil, da je to že druga konferenca na temo medkulturnega dialoga in da je ta tema še posebej pomembna za evro-sredozemsko območje, ki je »bilo nekoč zibka civilizacij in to različnih socialnih skupin«. Danes pa rastejo in se rišejo delitve in meje, je dodal: "Rišejo se tako v glavah kot realnosti – in to ne zgolj znotraj posamičnih kulturnih prostorov, niti ne znotraj skupnih evropskih kulturnih vrednot, rišejo in gradijo se tudi eden proti drugemu. Regija je soočena z globokimi političnimi, varnostnimi, socialnimi izzivi in spremembami, končni izhod teh transformacij pa je skrajno negotov. Evro-sredozemska regija potrebuje danes – bolj kot kdajkoli doslej – pozitiven regionalni pristop, ki upošteva kulturno raznolikost, tvoren medreligijski dialog in proaktivno državljanstvo.« Ministrica Maja Makovec Brenčič je poudarila: "Izobraževanje je postavljeno v središče sveta. Učenje je pomembno za mlade, odrasli pa smo s svojo modrostjo in izkušenostjo mladim vzor. Prav v tej regiji moramo stopiti skupaj in se povezati v tem, kako se učiti strpnosti, medsebojnega spoštovanja, razumevanja. Odrasli moramo biti zgled, ne le v šoli, tudi širše«.

Predavanja tujih in domačih govorcev so se me najbolj dotaknila v primerih, ko sem jih lahko osmislila z dogajanjem v našem lokalnem okolju – pasivnost ljudi v javnem življenju; nenaklonjenost javnemu izražanju mnenj, problemi pri izražanju kritičnega mnenja, konfliktnost in nepripravljenost na pogovore o nasprotjih, na premislek o lastnih ravnanjih.  Prvo orodje, ki ga moramo uporabiti v konfliktih, je dialog in to na lokalnih ravneh.  Učitelj je pozitiven zgled za otroke in učence, odrasli »s svojo modrostjo in izkušenostjo vzor mladim« in od tod je povsem logična izpeljava, da pričakujemo od naših izvoljenih oblastnikov, da bodo s svojim ravnanjem pri izražanju mnenj, sprejemanju kritik in reševanju konfliktov zgled nam, običajnim ljudem. Pri izobraževanju za dialog ne gre toliko za posredovanje znanj, kot za vzpostavljanje okolij, v katerih bodo ljudje najprej dobro spoznali same sebe in nato strpno razvijali odnose z drugimi: gre predvsem za razvijanje odnosov, vrednot in pripravljenosti na spreminjaje le-teh in sprejemanje drugačnih. Predstavnik Evropske komisije je povedal, da bodo v prihodnji finančni perspektivi (po letu 2020) prednostno vlagali v izobraževanje za medkulturni dialog. 

Naša umetnica Milka Erbežnik je dala naši stojnici poseben čar, že od daleč je pritegnila poglede udeležencev konference. S predstavljenimi projekti smo se postavili ob bok velikim izobraževalnim organizacijam z večdesetletno tradicijo, velikimi kolektivi in visokimi letnimi proračuni. »Navdušen sem nad vašim delom. Zgodbe otrok so zame navdušujoče odkritje. Briljantne so!« je zapisal udeleženec konference z Danske. Najbolj pa smo veseli tega, da smo lahko promovirali našo občino na drugačen način, kot smo navajeni.  

 

Olga Drofenik

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi