Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Čestitajmo občinam Vrhnika, Borovnica, Brezovica ... kje si občina Log - Dragomer?

Krajani smo novembra 2015 skupaj s časopisom prejeli zloženko: »Čista Ljubljanica«, ki obravnava odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice, v okviru operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013.

Občine Pivka, Postojna, Logatec, Vrhnika, Borovnica, Brezovica, Škofljica so se bile vključile v operacijo  »Čista Ljubljanica«. Vse te občine so zgradile čistilne naprave z ustrezno infrastrukturo. Občine so uspele dobiti del sredstev iz kohezijskih skladov Evropske Unije, delno od Republike Slovenije.

Vse čestitke županom, občinskim upravam, občinskim svetnikom in drugim, ki so uspeli zagotoviti kvalitetnejše življenje svojim občanom in jim prihraniti stroške, ki bi  jih sicer imeli, če bi sami financirali izgradnjo objektov. Krajanom teh občin je bil s tem izboljšan življenjski standard, predvsem pa omogočen drugačen odnos do narave, ki njim in potomcem zagotavlja bolj zdravo okolje.

Občina Log-Dragomer je bila prav tako povabljena k operaciji »Čista Ljubljanica«. Takratna nesposobna občinska uprava, župan in občinski svetniki so ob daljšem omahovanju odstopili od skupne akcije »Čista Ljubljanica«. In kaj to pomeni za nas krajane? Vso infrastrukturo bomo morali financirati sami občani, kajti od države v teh težkih časih pričakovati pomoč je iluzorno in naivno. Našo novo občinsko upravo čaka težka in mukotrpna naloga, kako nadoknaditi zamujena kohezijska sredstva. Občinski proračun je varčevalno usmerjen, brez izdatkov, ki niso nujno potrebni. To pa ne izključuje dejstva, da v kolikor ne uspemo pridobiti evropskih sredstev, bo prispevek posameznega gospodinjstva znašal okoli 10.000 EUR.

In kdo nosi odgovornost z nastalo situacijo. Bivša občinska uprava, bivši župan in bivši občinski svetniki. Vsi imajo imena. Ali jim lahko še zaupamo? Mi občani pa jih še naprej nagrajujmo in volimo na nove občinske funkcije.

Zgledujmo se po sosednjih občinah. Metod Ropret, župan občine Brezovica, ki svojo funkcijo opravlja neprofesionalno,  je s svojo ekipo kraju in krajanom zagotovil 40 milijonov EUR nepovratnih sredstev. Čestitajmo jim!

 

Simon Perko

Oglejte si tudi