Logo MojaObčina.si

Log - Dragomer

JUTRI
14°C
1°C
ČE.
13°C
-1°C
2811

Brez kurentov ne gre

Vrtec Log-Dragomer, 9.2.2018 - Kurent ali korant je najznamenitejši tradicionalni pustni lik Ptujskega in Dravskega polja ter Haloz in Slovenskih goric. Po starem verovanju naj bi bil demon rodnosti, ki preganja zimo in vabi v deželo pomlad ter k hiši prinaša rodnost in dobro letino.
Lahko rečem, da so del tega kurentovanja in ljudskega izročila tudi otroci iz Vrtca Log-Dragomer. Vsako leto nas pod vodstvom g.župana, Mirana Stanovnika, obiščejo kurenti iz ED Koranti Hajdina, za kar smo jim zelo hvaležni. Otroci jih pričakajo z veliko mero navdušenja, radovednosti, pa tudi  s kančkom skrivnosti in strahospoštovanja do podobe, ki  z glasnimi zvonci pripleše na igrišče vrtca.
Imajo pa kurenti tudi zelo dober občutek za to, da so naši najmlajši včasih prestrašeni, zato, čeprav to ni navada, snamejo maske, da se otroci prepričajo, da je pod masko čisto navaden človek prisrčnega nasmeha in  prijaznega obraza. Najbolj pogumni otroci in vzgojiteljice kurentom okrog pasu privežejo kakšen robček, ki kurentu daje znamenje pomembnosti.
Ker pa letos ED Koranti Hajdina obeležujejo jubilej 20. let, jim vsi vzklikamo: " Vse najboljše in še na mnogo pomladi!"

Napisala Tea Likar, pomočnica ravnateljice vrtca

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!