Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
5°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

40 let Osnovne šole Log - Dragomer

Log - Dragomer, 1. junij 2022 – Poslopje logdragomerške osnovne šole je staro 40 let. Ob praznovanju tega dogodka so pripravili slovesnost, ki je tokrat potekala na prostem. Na slavnostnem dogodku sta spregovorila ravnateljica Mihaela Mrzlikar in župan Miran Stanovnik, obogatili pa so ga še s pestrim kulturnim programom.
Leto 1981 je bilo za šolo v Log - Dragomerju prelomno, saj se je šola preselila v stavbo, kjer se učenci družijo in učijo še danes. Šolstvo na območju Občine Log - Dragomer pa ima daljšo zgodovino, otroci so leta 1855 začeli šolo obiskovati na Brezovici. Leta 1907 so takratni prebivalci začeli zahtevati, da se otroci šolajo bliže domu, njihove zahteve so sadove obrodile februarja 1910. »Februarja 2020  je minilo že 100 let odkar so občani iz vasi Dragomerin Log odprli vzporednico brezoviške šole v Škandrovi hiši na Logu. Med nami skorajda ni nikogar, ki bi se spominjal začetkov našega šolstva, veliko več  pa vas je tistih, ki se spominjate uvedbe samoprispevka in izgradnje naše šole, ki je ta hram učenosti odprla s 1.9. 1981 v takratni Občini Vrhnika,« je zbrane spomnila ravnateljica Osnovne šole Log - Dragomer, Mihaela Mrzlikar. Ta je dodala, da je bil leta 2005 zaradi prostorske stiske zgrajen prizidek. Del šole je podružnica Bevke in od leta 2007 dalje vrtec Log - Dragomer, do šolskega leta 2000/2001 pa je k šoli spadala še podružnica Drenov Grič.

»Nocojšnje slavje je veliko veselje za vse, a hkrati tudi izjemna odgovornost do  tistih, ki so delovali pred nami in do tistih, ki bodo delovali tudi v prihodnje. Šola je v teh letih svojega obstoja doživela  številne radosti, stiske in tudi preobrazbe. Toda glavno vodilo, ki so se ga učitelji na naši šoli vedno držali, je spoštovanje otrokove osebnosti in uporaba možnosti šole in učiteljev za uresničitev celostnega potenciala učencev. Seveda je to veljalo v danih okvirih časa in razvoja mimo česa  zagotovo tudi šola ne more. Ugotavljamo da danes vidimo dlje tudi zaradi tega, ker stojimo na ramenih naših predhodnikov. Dejanja slednjih so nas ne nazadnje pripeljala sem, kjer smo, v skupnost,ki temelji na  svobodi in na sočutju, ki brez strahu zapoje slovensko pesem, kar v preteklosti zagotovo ni bilo vedno dano.« je še dodala ravnateljica in obljubila, da bodo tudi v prihodnje skrbeli, da bodo v šoli nudili kakovostno vzgojo in izobraževanje.

 

Bogat kulturni program zaokrožil praznovanje

Tudi tokrat se je na prireditvi v organizaciji šole trlo obiskovalcev, ki so se zbrali na športnem igrišču pred prizidkom Osnovne šole Log -Dragomer. Uro in pol dolg kulturni dogodek so zaznamovali glasba, ples in pesem, manjkali niso niti spektakularni dvigi in gimnastične prvine ter recitacije. Prireditev so odprli združeni zbori Osnovne šole Log - Dragomer s slovensko himno, ki so občinstvo nato navdušili še s šolsko himno Hiša na Barju ter Gilpinovo Skupaj z mano poj. Na odru smo lahko uživali ob nastopu mladih violinistk Kristine Nahtigal in Vite Blažič ter klarinetista Lana Gutnika, pevke Izabela Kodba, Živa Kupljen in Ana Lorber pa so ob spremljavi kitare zapele ljudsko Oj, lepo je res na deželi. Člani Orffove skupine so občinstvo razgreli z ritmično predstavo z vedri. Videli smo tudi mlade  gimnastičarje Lano Lederer,  Ilana Ledererja ter Nastjo Podvratnik in združen cheerleading nastop Žabic.

Program so s svojimi nastopi obogatili še Folklorna skupina Rožmarin, Andreja Čamernik Rampre ter Daniel Rampre, kis ta zapela Vasletovo Za ljubezen sta potrebna dva, z narodnozabavnimi ritmi pa so jo zaključili Strastni muzikanti.

 

V. L.

Foto: V. L.

Oglejte si tudi