Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
8°C
JUTRI
19°C
7°C
Oceni objavo

Svetovni dan spomina - 22. februar (kaj je spet to?)

Vsako leto 22. februarja, skavtinje, tabornice, skavti  in taborniki praznujemo rojstni dan našega ustanovitelja Roberta Baden Powell-a. Tudi v Župniji Brezovica, ki obsega Občino Log Dragomer in severni del Občine Brezovica, že več kot 30 let uspešno deluje tudi Skavtski steg Ostrorogega jelena – Brezovica1, v katerem pa so vedno tudi mladi iz sosednjih občin. Ne le v naših občinah, pač pa tudi v slovenskem, merilu pa je malo društev, ki bi podobno, kot naše skavtinje in skavti, ob vsaki desetletnici izdali svoj zbornik tudi v knjižni obliki.

To pa je le ena od koristi druženja mladih, saj se pri skavtih odkrivajo taleti mladih na vseh področjih.

Podobno, kot zborniki nastajajo tudi nove pesmi in spoti: https://www.youtube.com/watch?v=eCO2c8mXoy4

(Tudi vir nadaljnjega zapisa je podan iz omenjenih zbornikov.)

Zato je prav, da ustanovitelja vzgojne metode, ki so odlično nadomestili JLA vojaščino, bolje spoznamo tudi mi.

Robert Baden Powell se je rodil 22. februarja 1857, kot šesti sin in osmi od desetih otrok mame Henriette Grace ter očeta H. G. Baden Powella, anglikanskega župnika. Nadeli so mu ime Robert Stephenson Smyth.

Robert ni usposabljal z dolgimi pridigami, temveč je svoje varovance navajal na to, da pri učenju dajejo prednost lastnim izkušnjam. Opisani sistem je kasneje, ko je koval metodologijo skavtstva, označil za learning by doing, kar po slovensko pomeni učenje z delom.

Robert je služboval v Afganistanu, Dalmaciji, na Malti in po napredovanju v stotnika, v Južni Afriki. Tam je leta 1899 napisal svojo prvo knjigo Napotki za ogledništvo, ki je doživela nepričakovan uspeh. Poleti 1907 je zbral 22 fantov iz različnih družbenih slojev in jih peljal na poskusno taborjenje na otok Brownsea. Ta uspešen tabor štejemo za začetek skavtskega gibanja. Potem so začele v Angliji, nastajati skupinice skavtov, ki jih je povezovala tudi revija Skavt. Ob koncu leta 1908 se je v uradni skavtski seznam vpisalo že 60.000 fantov. Leta 1909 pa so se fantom pridružila tudi dekleta - skavtinje. 30. oktobra 1912 pa se je Bi-Pi poročil z Olave, ki je bila 32 let mlajša in sta se spoznala na ladji, ki je potovala proti Zahodni Indiji. Leta 1916 je Olave tudi prevzela v roke angleške skavtinje in nazadnje postala vrhovna načelnica skavtinj. Leta 1916 je tudi nastala veja volčičev (do takrat je bilo skavtstvo namenjeno zgolj za vejo izvidnikov), tri leta kasneje pa še veja popotnikov. Istega leta je škotski zemljiški posestnik podaril skavtom park Gillwell, kjer od takrat potekajo izobraževanja skavtskih voditeljev. Leta 1920 so v Londonu pripravili prvi Jamboree - svetovno srečanje skavtov, ki se ga je udeležilo 8.000 skavtov iz 27. držav. Bi-pi je v javnosti zadnjič nastopil na petem svetovnem jamboreeju, leta 1937 na Nizozemskem, pred 30.000 skavti. Osmega januarja 1941 je Bi-Pi za vedno zatisnil oči, v raju visoke afriške savane pod zavetjem gora Kenije.

Komunistična oblast je seveda skavtstvo prepovedala tudi v Slovenji.  

V Župniji Brezovica je bil steg ustanovljen med prvimi v Sloveniji, saj smo imeli to srečo, da je bil v takrat naš župnik g. Janez Oberstar, z dobrimi povezavami iz zamejstva in tudi stric Petra Lovšina. Prva voditelja slovenskih skavtov pa sta bila načelnik Peter Lovšin in načelnica Marija Marinko, sedaj Dolenc, doma iz naše župnije. Pomemben vodnik  stega pa je tudi knjiga Bobri, ki jo je napisal župnik iz Notranjih Goric g. Janez Jalen. https://zirovnica.si/znamenitosti-v-obcini-zirovnica/janez-jalen/

Steg Ostrorogega jelena je aktivno sodeloval pri povezovanju vseh društev v kraju in župnji. Primer z gasilci: https://vimeo.com/2654874  Primer z domačini in vrtci: https://vimeo.com/2784215

Pri organizaciji so takrat pomagale  tudi zamejske skavtinje in skavti. Med prvimi v Sloveniji pa je bila na Brezovici na pobudo s. Metke Kastelic ustanovljena tudi Bratovščina odraslih skavtinj in skavtov.

No, mi imamo odlične odnose z vsemi tako nam bodo tudi sedaj skavtske zakone predstavili kar zamejski skavti: https://youtu.be/fqY2v7Ik13U

Zakaj ravno skavtski zakoni?

"Skavtski zakoni so temelj, na katerega se naslanja celotno skavtsko oblikovanje. Njihove posamezne člene je treba temeljito razložiti in razjasniti otrokom s praktičnimi primeri, ki se prilagodijo njihovemu vsakdanjemu življenju. Noben pouk ne velja toliko kot zgled. Če je jasno, da je vodja sam prvi, ki sprejema skavtske zakone v vseh dejanjih, otroci ne bodo zamudili posnemanja tega zgleda. Pridobilo bo tudi veliko večjo moč, če se bo vodja spuščal v boje, izgovarjajoč skavtsko obljubo, prav tako kot njegovi skavti."

Bi-Pi, Priročnik za skavtske vzgojitelje:

Med voditelji včasih slišimo mnenje, da morajo zakone znati povedati le novinci za obljubo. Mogoče v četi še vztrajamo pri tem, saj skavtske zakone voditelji razumemo kot nekaj, kar se tiče skavtov. Oni jih morajo znat na pamet in jih tudi upoštevat. Kaj pa mi voditelji? Jih znamo na pamet? Vse prevečkrat se namreč dogaja, da skavtski zakoni niso temelj prav voditeljem.

Da znamo skavti povedati zakone in obljubo na pamet, se gotovo spodobi. Prav je, da zakone ponovimo ob vsakem srečanju čete in vsakem dnevu tabora. To je prvi korak, s katerim damo potrebno zunanjo vrednost zakonom in obljubi.

A zakaj ponavljati in se učiti zakone, če izvidnikom in vodnicam v praksi ne pomenijo veliko?! Vse to učenje, kateheze in druge aktivnosti nimajo pomena, če za skavtskimi zakoni ne stojimo tudi sami voditelji - s svojim zgledom seveda.

Da bi nam zakoni in obljuba vsaj nekoliko zlezli pod kožo in da bi dobili kakšno idejo za svojo četo ter da bi spodbudili misel, da so skavtski zakoni temelj, na katerega se naslanja celotno skavtsko oblikovanje, vas vabimo, da se ustavite pri tem in razmislite.

 

1. Skavt si šteje v čast, da si pridobi zaupanje.

2. Skavt je zvest Bogu in domovini.

3. Skavt pomaga bližnjemu in naredi vsak dan vsaj eno dobro delo.

4. Skavt je prijatelj vsakomur in vsem skavtinjam in skavtom brat.

5. Skavt je plemenit.

6. Skavt spoštuje naravo in vidi v njej božje delo.

7. Skavt uboga svoje starše in predstojnike ter vestno opravlja svoje dolžnosti.

8. Skavt si v težavah žvižga in poje.

9. Skavt je delaven in varčen.

10. Skavt je čist v mislih, besedah in dejanjih.

(Priložene so slike original zakonov iz priročnika Badena Powela.)

OBLJUBA

Pri svoji časti obljubljam,

da si bom z božjo pomočjo prizadeval/a

služiti Bogu in domovini,

pomagati svojemu bližnjemu in

izpolnjevati skavtske zakone.


Kako bi bilo lepo, če bi se vsi držali zapisanih zakonov…
 Vnanje Gorice, 22.2.2023.


Drago Stanovnik, ODPMD Brezovica (051 344 688)


Oglejte si tudi