Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
2°C
JUTRI
12°C
4°C
Oceni objavo

Povabilo v nov študijski krožek o podnebnih spremembah

Veliko lahko prebiramo tudi povsem nasprotujočih si mnenj o tem, ali življenje na Zemlji podnebne spremembe ogrožajo ali ne, kdo in kaj jih povzroča, ali so skrajni vremenski pojavi res posledica podnebnih sprememb, ali so načrti za njihovo zmanjševanje v svetu, v Evropi in pri nas potrebni, ali le mlin na kolesa izbrancev, in še bi lahko naštevali …

Zato, da lahko kritično prebiramo različna mnenja, da se zavemo pomena in vpliva lastnega ravnanja, je treba imeti znanje. In le tega smo v zadnjih dveh letih člani študijskih krožkov razvijali z lastnim študijem literature in ob poslušanju strokovnjakov. Veliko smo se naučili o taljenju ledenikov in permafrosta (dr. Dragica Noe, Boris Smirnov, Miha Lenaršič), o dobrih praksa v svetu (Ivo Kovše), o ogljičnem odtisu in prekomerni porabi naravnih virov (dr. Darja Piciga, Boris Smirnov) ter spoznali primer dobre prakse na področju prehrane (pomen gojenja gob, postavitev gobarne v občini, dr. Simon Strgar).

Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da cilja, dobro živeti ob upoštevanju omejitev našega planeta, ne bo mogoče doseči, če ne bomo v temeljih spremenili sistemov, ki zadovoljujejo potrebe ljudi, to pa so energetski, prehranski, mobilnostni in urbani sistem. In še eno pomembno spoznanje, sprememb ni mogoče doseči samo s tehnološkimi inovacijami, ampak tudi s spreminjanjem lastnega vedenja.

Zato bi želeli nadaljevati z dejavnostjo ŠK. Radi bi spoznali primere dobrih praks v ravnanju posameznikov in skupnosti, da bi jih prenesli tudi v svoje vsakdanje življenje in v delovanje naše skupnosti. V novem ŠK lahko izbiramo, katero področje želimo preučevati. V naši občini je kar veliko narejenega na področju energetike (številne strehe so že prekrite s paneli), manj pa na prehranskem in mobilnostnem. Izbiramo lahko med enim ali drugim, in se odločimo, katerega želimo spoznati bolj poglobljeno.

Za financiranje ŠK bomo zaprosili na državnem razpisu resornega ministrstva.


Prosimo, obkrožite odgovor

1. Ali vas tema zanima in se želite vključiti v ŠK? DA NE

2. Ali ste pripravljeni sodelovati pri oblikovanju programa dela ŠK? DA NE

3. Ali ste pripravljeni redno sodelovati na 8 srečanjih? DA NE

4. Ali ste pripravljeni sodelovati na enodnevnem ogledu primera dobre prakse ? DA NE

5. Ali ste pripravljeni pripraviti, ob podpori mentorja ŠK, eno temo za obravnavo na srečanju ŠK ali eno informacijo o delu ŠK za širšo javnost? DA NE


Prosimo vas, da nam svoje odločitve, DA ali NE za vsako vprašanje sporočite po elektronski pošti dvig@iold.si ali po telefonu 041 775 771 (Olga).


Oglejte si tudi