Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Podaljševanje pravic iz javnih sredstev

Centri za socialno delo smo v mesecu avgustu pričeli s povečanim obsegom dela pri odločanju o pravicah iz javnih sredstev. To je čas, ko se vlagajo vloge ob začetku šolskega oziroma študijskega leta in ko prvič otrok vstopi v vrtec. Pri tem je pomembno, da smo pozorni, katere pravice imamo.

  • LETNE PRAVICE (otroški dodatek, državna štipendija, subvencija vrtca, malice in kosila) podaljšujemo po uradni dolžnosti. To pomeni, da vlogo za podaljševanje omenjenih letnih pravic stranka ne vlaga, saj CSD-ji po uradni dolžnosti odločamo o nadaljnji upravičenosti do pravice.
  • MESEČNE PRAVICE (denarna pomoč, varstveni dodatek, subvencija najemnine) morajo upravičenci sami vložiti vlogo za priznanje prve pravice, za podaljšanje pravice in v primeru sporočanja sprememb.


Kdaj oddati vlogo?

  • če pravico uveljavljate prvič, vlogo oddate na obrazcu »Vloga za uveljavljanje pravic iz javnih sredstev«, na primer rojstvo otroka ali vpis v vrtec;
  • če sporočate spremembo (spremembo števila oseb ali upravičencev, spremembo ali vključitev v vzgojno izobraževalni zavod, spremembo statusa učenca, dijaka ali študente in spremembo vrste periodičnega dohodka, pri državni štipendiji pa tudi druge okoliščine, ki jih ureja Zakon o štipendiranju Zštip-1), spremembo oddate na obrazcu »Obrazec za sporočanje sprememb«.


Rok za izdajo odločbe je 2 meseca.

NOVOST: Od 1. julija 2021 o podaljšanju letnih pravic odločamo tudi z informativnim izračunom.

V KOLIKOR UVELJAVLJATE LETNE IN MESEČNE PRAVICE, VAŠE VLOGE REŠUJEJO ENOTE CENTRA, ČE PA UVELJAVLJATE SAMO LETNE PRAVICE PA VLOGE REŠUJE SLUŽBA ZUPJS.

 

Informacije in kontaktne številke CSD Ljubljana:
Služba ZUPJS, 01/475 08 50, 01/ 01/475 08 75

Enota Ljubljana Vič Rudnik: 01/200 21 40, gpcsd.ljvic@gov.si

Enota Logatec: 01/759 06 70, gpcsd.logat@gov.si

Enota Vrhnika: 01/750 62 70, gpcsd.vrhni@gov.si


Več informacij najdete tudi na spletni strani CSD Ljubljana.

 

CSD Ljubljana - Most do vaše (po)moči.

Oglejte si tudi