Logo MojaObčina.si
JUTRI
25°C
7°C
NED.
21°C
9°C
Oceni objavo

Pohod na Dovško Babo in izlet v neznano

V nedeljo, 20. oktobra, smo se člani PD Rega odpravili na Dovško Babo – 1.891 m visoki vrh v mejnem grebenu med Slovenijo in Avstrijo. Odpeljali smo se do vasi Dovje, zavili desno in se po makadamski cesti pripeljali do parkirišča, kjer smo pustili avtomobile. Del poti smo prehodili po cesti, potem pa zavili levo na markirano pot. Po strmi gozdni poti, ki pa ni bila dolga, smo prispeli do pastirske koče na planini Dovška Rožca (1.652 m). Koča je bila zaprta, zato smo zunaj posedli na klopce, se okrepčali in uživali ob razgledu na Julijce in Triglav. Ko smo se odpravili naprej, smo si nadeli kape in rokavice, saj je začel pihati mrzel veter. Vzpeli smo se po zelenem pobočju in potem ob travnatem grebenu, ki na drugi strani odsekano pada v globino, dosegli vrh Dovške Babe. Vso pot so se izmenjevali sonce, oblaki in megla. Vpisali smo se v vpisno knjigo, v dnevnike odtisnili žig in se spustili nazaj do koče. Vreme se je umirilo, zato smo še malo posedeli na prijetno toplem jesenskem soncu. Do izhodišča smo jo potem počasi mahnili kar po cesti. Prijeten in nezahteven pohod, ki ga je vodil Sašo, smo zaključili v piceriji Siciliana.

Kljub slabi vremenski napovedi se nas je v soboto, 9. novembra, zbralo 37 veselih pohodnikov, da bi se odpeljali v neznano. Posedli smo v avtobus, se odpeljali do Logatca, kjer sta se nam pridružila dva člana, potem pa zavili na primorsko avtocesto. Aleš nam je razkril, da bomo obiskali Goriška brda. Najprej smo se odpeljali v vas Gonjače do parkirišča, na sredini katerega je okrogla ploščad s pitnikom vode. Povzpeli smo se na 23 metrov visok razgledni stolp, ki je bil zgrajen leta 1961 po načrtih arhitekta Marka Šlajmerja. Vrh stolpa krasi tudi kažipot krajev in vrhov, ki jih lahko občudujemo od tam. Ob vznožju stolpa sta spomenik žrtvam druge svetovne vojne avtorja Janeza Boljke in spominska plošča z verzi Franceta Bevka. Potem smo pomalicali ter odšli v bližnje gostišče na kavico in pijačo. Od tam smo se odpeljali v kraj Dobrovo, kjer se nam je pridružil vodič Oskar. Zapeljali smo se naprej v Medano, mimo znanih medanskih vinarjev in propadajoče rojstne hiše pesnika Alojza Gradnika, vasi Ceglo in Vipolže ter do križišča za Dolnje Cerovo. Zapustili smo avtobus in se odpravili po cesti, ki je potekala med vinogradi in drevesi, polnimi v oranžno barvo odetih kakijev. Večkrat smo morali odpreti dežnike, vendar nam to ni pokvarilo razpoloženja. Po dveh urah hoje smo prispeli v vas Kojsko, kjer nas je čakal avtobus. Odpeljali smo se v Vinsko klet Goriška brda, ki je največja zadružna klet v Sloveniji. Pričakal nas je vodič in nas odpeljal na ogled. Po ogledu so nam postregli s kozarčkom belega vina. Oskar je imel rojstni dan, zato smo mu pripravili presenečenje. Zapeli smo mu pesem, Dušan pa mu je izročil darilo, majico z logotipom našega društva in knjigo o čebelah, saj se ukvarja s čebelarstvom. Bil je zelo vesel in v zahvalo nam je obljubil, da nas drugo leto pelje na Karminsko goro. Nato smo odšli v njihovo prodajalno in nakupili nekaj vina za domov. Tone in Blaž sta v roke vzela harmoniko in dvorišče se je hitro napolnilo s plesalci. Iz druge skupine obiskovalcev se nam je potem pridružilo pet muzikantov in skupaj z Blažem so zaigrali nekaj poskočnih viž. Vzdušje je bilo enkratno. Po nakupu medu, ki ga je pripeljal Oskar, smo se odpeljali v Snežatno na Turistično kmetijo Štekar. Poleti so tam snemali resničnostno oddajo Ljubezen na deželi. Mladega gospodarja Jureta, glavnega junaka oddaje, ni bilo doma, ker je bil na martinovanju v Ljubljani. Po zelo okusnem kosilu je Blaž poskrbel, da smo se veselo vrteli po plesišču. V večernih urah smo se odpeljali domov. Ob igranju in petju se je veselo razpoloženje nadaljevalo vse do doma.

Čeprav nam vreme ni bilo naklonjeno, smo preživeli nepozabno Martinovo soboto. Sandiju in Alešu se zahvaljujemo za čudovit in lepo organiziran izlet. 

 

J. Trček

 

 

 

 

Oglejte si tudi