Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
8°C
JUTRI
25°C
7°C
Oceni objavo

Ložanska semenjava

Mati narava očitno ni preverila koledarja in se je nekaj dni pred deveto Ložansko semenjavo odločila, da nas bo ohladila. Tisto sredo je bilo dokaj hladno in še deževati je začelo, vendar nas, zelenoprstih navdušencev, to ni ustavilo. Dobili smo se na kmetiji pr' Lužar, kjer smo se najprej naučili nekaj modrosti o obrezovanju jabolk in hrušk. Gospa Jožefa Remškar je pograbila lestev in se poskočno in svojim letom neskladno povzela po njej. Čeprav nas je opozorila, da je za obrezovanje malo prehladno, je pričela s predstavitvijo obrezovanja na eni izmed jablan. Predvsem je treba odrezati veje, ki potekajo navpično navzgor. To so »divjaki«, ki ne bodo dali sadežev. Rodne veje je treba malo skrajšati. Poskrbeti je treba, da veje niso pregoste, saj listi potrebujejo dovolj svetlobe. Gospe Jožefi smo zelo hvaležni za izčrpno učno uro.

Po prikazu reza nas je gospa Jožefa povabila v hišo k topli peči, kjer smo začeli z menjavo. Naša menjava semen je potekala, kot po navadi, v rahlo kaotičnem redu. Živahno smo menjali semena ačoč, buč luff (ki se uporabi kot pomivalna gobica), peteršilja, zelišč in rož. Tudi sadike stoletne čebule in jagod so se znašle na menjalni mizi. Zraven semen in sadik smo, kot vedno, izmenjevali tudi modre (ali bolje: zelene) nasvete. Na primer dejstvo, da je treba kolerabo jeseni izkopati iz zemlje in jo spomladi znova posaditi, če želimo pridobiti njeno seme.

Ob prijetnem kramljanju smo tako prebili urico sredinega popoldneva in se vrnili domov bogatejši za zanimiva semena in zavedanje, da je doma pridelana hrana res najboljše, kar lahko privoščimo svojemu telesu. Za zdrav duh v zdravem telesu pa poskrbi tudi telovadba, ki jo v neizmernih količinah najdemo ob okopavanju in pripravi vrta ter ob obrezovanju naših sadnih dreves in grmovnic.

Pred majskim Zelemenjavnim dogodkom, ljubkovalno imenovanim Flancarija, vas vabimo še na bolšji sejem, ki ga prvič organiziramo na Logu. Datum flancarije, kjer bomo menjavali sadike (ali po domače flance), bo objavljen v Našem časopisu, na Facebook strani KUD Kosec in na mailing listi ložanskih Zelemenjalcev. Datum bolšjega sejma pa je že znan, 15. aprila se dobimo pri plezalni steni za občinsko stavbo občine Log - Dragomer. Se že veselimo, da se znova srečamo.

Mojca Premus, KUD Kosec




Oglejte si tudi