Po prikazu reza nas je gospa Jožefa povabila v hišo k topli peči, kjer smo začeli z menjavo. Naša menjava semen je potekala, kot po navadi, v rahlo kaotičnem redu. Živahno smo menjali semena ačoč, buč luff (ki se uporabi kot pomivalna gobica), peteršilja, zelišč in rož. Tudi sadike stoletne čebule in jagod so se znašle na menjalni mizi. Zraven semen in sadik smo, kot vedno, izmenjevali tudi modre (ali bolje: zelene) nasvete. Na primer dejstvo, da je treba kolerabo jeseni izkopati iz zemlje in jo spomladi znova posaditi, če želimo pridobiti njeno seme.
Ob prijetnem kramljanju smo tako prebili urico sredinega popoldneva in se vrnili domov bogatejši za zanimiva semena in zavedanje, da je doma pridelana hrana res najboljše, kar lahko privoščimo svojemu telesu. Za zdrav duh v zdravem telesu pa poskrbi tudi telovadba, ki jo v neizmernih količinah najdemo ob okopavanju in pripravi vrta ter ob obrezovanju naših sadnih dreves in grmovnic.
Pred majskim Zelemenjavnim dogodkom, ljubkovalno imenovanim Flancarija, vas vabimo še na bolšji sejem, ki ga prvič organiziramo na Logu. Datum flancarije, kjer bomo menjavali sadike (ali po domače flance), bo objavljen v Našem časopisu, na Facebook strani KUD Kosec in na mailing listi ložanskih Zelemenjalcev. Datum bolšjega sejma pa je že znan, 15. aprila se dobimo pri plezalni steni za občinsko stavbo občine Log - Dragomer. Se že veselimo, da se znova srečamo.
Mojca Premus, KUD Kosec