Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

Pestra dogajanja v Koscu

Kulturno umetniško društvo Kosec je v okviru Tedna ljubiteljske kulture, Tedna vse življenjskega učenja in občinskega praznika - Dan odprtih vrat, povabil krajane osnovnošolce in  vrtčevske malčke k ustvarjanju. Vsi našteti dogodki so se odvijali od 9. 5. 2022 do 16. 6. 2022.
 Po vsej Sloveniji so v okviru Tedna ljubiteljske kulture potekali številni dogodki iz vseh področij kulturno-umetniškega udejstvovanja. V ospredje smo postavili dva dogodka, lutkovno predstavo z imenom Coklarski godci, kulturno umetniškega društva Šota in papirno gledališče KAMIŠIBAJ, kulturnega društva Kosec. 

 V sodelovanju z osnovno šolo in vrtcem Log - Dragomer  smo tudi tokrat mlade ustvarjalce  povabili k ustvarjanju s kredami. V Osnovni šoli Log - Dragomer so pod mentorstvom vodje likovne sekcije Drage Davitkove Erič otroci ustvarjali na temo Pozdrav pomladi, motive so črpali  iz narave. Pravo mavrično paleto barv pa so na asfaltnih površinah v okolici vrtca ustvarile male ročice vrtčevskih malčkov. Pod mentorstvom vzgojiteljic vrtca je ustvarjalo preko sto otrok. Ti so na sivo platno s kredami risali cvetoče travnike, morski živžav ter ostale pisane motive iz otroške domišljije. Paleta barv je navdušila tudi vodjo likovne sekcije Drago Davitkovo Erič. Vrtec smo nagradili z likovnimi pripomočki. V društvu smo veseli tako lepega odziva, hvala mentorjem iz osnovne šole in vrtca za odziv ter izredno sodelovanje.

V okviru Tedna vseživljenjskega učenja so  v Občini Log - Dragomer potekali številni dogodki, ki so jih izvedli v društvih, koordiniralo pa jih je Društvo upokojencev Dragomer – Lukovica. Vsi novega znanja željni krajani so lahko prišli na različne izobraževalne, družabne, kulturne in informativne prireditve. V KUD Kosec smo pripravili kar pet dogodkov:

Likovna sekcija pod mentorstvom Drage Davitkove je izpeljala  delavnico v naravi, na območju ljubljanskega barja v bližini malega placa. Majski likovni motivi so se ponujali na dlani: zelena polja z močvirskimi tulipani, regratovimi in makovimi cvetlicami, perunikami, kalužnicami in drevesa z cvetočimi brezami, kostanji s širno modrino neba in razposajenimi belimi oblački, ki so se dotikali valovitih hribčkov v daljavi. Tudi sonce je pripekalo, ptički so prepevali, žuželke so brenčale, voda je šumljala in žabe kvakale. Likovniki so se veselo predajali ustvarjalnemu užitku v naravi in z barvnimi svinčniki vsak po svoje prenašali močne vtise na papir.

Pevska skupina Mladi po srcu pod dirigentsko palico Iztoka Urbanca je pela s srci, pripravljali so se za nastop v DEOSU, Notranje gorice. Kitara in harmoniki sta  doneli po celi stavbi.  Klekljarice pod strokovnim očesom Ivice Česnik so predstavile svoje izdelke in izmenjale izkušnje. K njim sta se pridružili dve novi članici in dan so zaključile v veselem druženju. Pri ročnih spretnostih ste lahko spoznali lepoto pletenja in kvačkanja ter igre barv. Odzvali so se tudi povabilu občine in iz vejic »tise« spletli 37m dolgo girlando s katero so okrasili  ob slavnostni otvoritvi občinsko stavbo. Na tem mestu gredo zahvale: Katarini Pezdir, Nevenki Kozjek, Aniti Mole, Popit Jožici, Ani Vrenk, Lilijani Božič, Marjeti Tešanovič, Julijani Celigoj, Inglič Sonji, Marinki Kočan, Štrukelj Branki, Plestenjak Joži, Franji in Lojzki Šarabon. Zahvale  gredo tudi Marjanu Kavčiču, Mihi Lenaršiču in Janiju Šušteršiču za nabrane in dostavljene veje iz  tise.

Obiskovalci tradicionalne  zelemenjave so poslušali predavanje Mete Maček. ki nas je podučila o pravilnih tehnikah sušenja zelišč.

Vsi udeleženci tedna vse življenjskega druženja so s projekti prispevali k udejanjanju slogana teden vse življenjskega učenja. S prireditvami TVU se razvija pozitiven odnos do vseh oblik različnih vsebin in poti učenja ter pomaga pri uresničevanju nacionalnih in evropskih strategij na področju izobraževanja. Na teh se povezujejo raznovrstni izvajalci izobraževanja in učenja ter udeleženci vseh generacij. V KUD Kosec smo veseli, da smo lahko bili del tega ustvarjanja!

 

KUD KOSEC

 

Oglejte si tudi