Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
7°C
Oceni objavo

Spoštovane, spoštovani!

Obdobje novoletnih zaobljub se počasi zaključuje in verjetno bi se našel kdo, ki je na svojo zaobljubo že pozabil in se mu vse že odvija po starem.

Po eni strani je skok v novo leto le noč v letu, ki pomeni samo spremembo datuma. Po drugi strani pa je to resnično lahko priložnost, da opravimo v svojem življenju kakovostno spremembo, ki praviloma ni samoumevna in je plod neke osebne inventure. Verjamem, da nas je vedno več, ki smo se pripravljeni samokritično ozreti v preteklost in v prihodnosti poiskati možnosti za izboljšave.

Nezadržno se približuje slovenski kulturni praznik kjer se spominjamo Franceta Prešerna in domala sleherno leto ugotavljamo, da skoraj vsa naša družba investira v kulturo premalo sredstev, energije in nenazadnje tudi svojega časa. Koliko se nas pa vpraša, kaj kultura sploh je in kakšne učinke prinaša v našo družbo, ki se zaradi ritma in načina življenja vse bolj odtujuje?

Za kakovostni obstoj in napredek manjših lokalnih skupnosti se je treba zavedati več dejavnikov in jih odgovorno upoštevati. Pri tem imam v mislih to, da kultura ni le umetnost, branje knjig. Kultura je tudi način preživljanja časa v družinskem krogu, odpiranje komunikacije s sosedi, kar vodi v kulturo bivanja in dvig kvalitete v medsosedskih odnosih. Rezultate truda v smeri nesebične pozornosti do okolice in bolj ranljivih skupin lahko opazimo na vsakem koraku, če si le vzamemo nekaj malega časa za odprt dialog s sosedi, s katerimi se dnevno srečujemo. Vsak od nas v sebi nosi potencial za graditev bolj prijazne družbe in v tem so še rezerve tudi v naši lokalni skupnosti.  

Mogoče so pa kulturno praznični dnevi prav vaša priložnost, da v sebi poiščete lastnosti, ki bi pomagale graditi še bolj prijazno življenjsko okolje in se zaobljubite, da boste s svojim zgledom pokazali, kako kulturni in prijazni ste tudi do tistih, ki si tega na prvi pogled ne zaslužijo. Opazujte reakcije in bodite pri tem vztrajni.  

Prijazno vas pozdravljam in želim vse dobro.

 

Miran Stanovnik, vaš župan

 

Oglejte si tudi