Logo MojaObčina.si
JUTRI
16°C
2°C
SOB.
13°C
4°C
Oceni objavo

Spoštovane občanke, spoštovani občani

Samo en mesec se nismo brali in že je pred vrati jesen, ki ponovno prinaša mnoge izzive in pričakovanja. Če smo za svojo mladino rekli, da preživlja brezskrbne poletne tedne, da si napolni baterije za prihajajoče novo šolsko leto, lahko z gotovostjo ugotovimo, da pa povsod ni bilo tako lepo. V mislih imam mnogotere požare, ki so predvsem na Krasu in okolici ogrožali človeška življenja, imovino in uničevali naravno okolje. Za nekatere posameznike, ki zadevo poznajo površno, je to le požar na območju, ki je od nas oddaljen eno uro vožnje. Prav gotovo pa naše gasilke in gasilke niso takega mnenja, saj so glede na državni načrt bili vključeniv sile za zaščito in reševanje, ki so opravljale intervencijo na območju požarov. Naše gasilske enote so delovale pod poveljstvom notranjske regije in ob tem so vsi prikazali visoko raven strokovnosti in organiziranosti, kar ni bilo prezrto niti ob sprotnih operativnih poročanjih. Ne smemo pa prezrti dejstva, da je na območju požarov poleg ognja na požrtvovalne gasilke in gasilce prežala tudi nevarnost ob morebitnih eksplozijah minskih sredstev, ki so na tem območju ostala iz prve svetovne vojne. Verjamem, da se po končanih akcijah premalokrat spomnimo na dekleta in može iz gasilskih vrst, ki s prostovoljstvom, pripadnostjo službi in strokovnim ravnanjem nemalokrat tvegajo tudi svoje zdravje in življenja zato, da rešujejo naše domove pred uničenjem. Ena od priložnosti, da se gasilkam in gasilcem zahvalimo z besedo hvala, saj drugačne zahvale ne pričakujejo, se nam je ponudila 14. avgusta, ko je bilo v uporabo predano težko pričakovano sodobno opremljeno gasilsko vozilo GVC-3, ki že opravlja vožnje za dobavo pitne vode v Rižanski vodovod. Ob tem naj izkoristim priložnost, da čestitam in se zahvalim vsem, ki ste sodelovali pri izbiri in nabavi vozila, ter pri tem prikazali veliko mero strokovnosti.

Če smo se pred letom dni veselili vrhunskih dosežkov naših športnikov, ki so na olimpijadi osvajali medalje, je moje mnenje, da so junaki letošnjega poletja naše gasilke in gasilci, ki se brezpogojno predajajo svojemu poslanstvu in so zgled prostovoljstva tudi v širšem pomenu. Hvala vam.
Da pa brez gasilk in gasilcev ne gre niti na poti v šolo, se boste lahko prepričali v prvih dneh septembra, ko se bomo srečevali na prehodih naših prometnic, kjer bodo skrbeli zato, da bodo naši najmlajši varno prispeli v šolo in se kasneje varno vrnili na svoje domove. Ob tem prosim, da za prometno varnost poskrbimo prav vsi udeleženci v prometu in se pravočasno odpravimo od doma, da v morebitni naglici ne spravljamo v nevarnost sebe in drugih.
Želim vam vse dobro.

Miran Stanovnik, vaš župan

 

Oglejte si tudi