Logo MojaObčina.si
DANES
12°C
7°C
JUTRI
17°C
1°C
Oceni objavo

Predsednik Pahor čestital občini

Dragomer, 30. maj – Vrhunec praznovanja desete obletnice obstoja občine je bila slavnostna akademija v večnamenski dvorani lokalne osnove šole. Poseben pečat jubileju je dal predsednik države Borut Pahor, ki je poudaril pomen manjših občin, hkrati pa je župan Miran Stanovnik podelil tudi občinska priznanja.
Predsednik Pahor je poudaril, da je v prvi polovici devetdesetih, ko je bil še poslanec, imel pomisleke pri oblikovanju tolikšnega števila občin, a je kasneje zaradi pozitivnega učinka sprememb lokalne samouprave spremenil mnenje. Po njegovem mnenju je za majhne lokalne skupnosti, sploh če so zelo daleč od urbanih središč ali pa v senci velikih mest, kot na primer log-dragomerska občina, nujno, da se osamosvojijo in razvijajo lastno vizijo. V nasprotnem primeru se rado zgodi, da ostanejo pozabljene. V luči svetovnih dogodkov je spomnil še na strpnost in medsebojno razumevanje ter s tem zagotavljanje svetle prihodnosti prihodnjim rodovom. Vsem občanom je ob jubileju čestital, županu Stanovniku pa izročil protokolarno darilo – slovensko zastavo.
Log-dragomersko občino so poslanci potrdili 30. maja 2006, s čimer se je odcepila od vrhniške. Gonilno silo pri ustanovitvi nove občine so predstavljali posamezniki iz krajevnih skupnosti Log in Dragomer - Lukovica. Uradno je začela delovati s prvim januarjem naslednjega leta. Do sedaj je sprejela nekaj sto različnih občinskih aktov, med drugim tudi strategijo razvoja občine, kar je aktualni župan Stanovnik na prireditvi označil kot zelo pomemben dokument. V luči nedavne nesreče v Kemisu je spregovoril o varovanju okolja – da bo treba tudi v lokalnem okolju biti pozoren na morebitne tempirane bombe, pa tudi o sodelovanju z občani, katerih konstruktivni nasveti in kritike so vedno dobrodošle. Svoj govor je sklenil z besedami: »Ponosen sem, da sem lahko vaš župan.« Na prireditvi je podelil tudi priznanja – tako imenovane Županove 5ke. Prejeli so jih Nogometni klub Dragomer, Žabice (Šolsko športno društvo Log - Dragomer), dvigovalec uteži Juš Rožnik Novak in boksar Jaka Martinčič. Višji priznanji, tako imenovana grba občine pa sta prejela Ciril Krašovec in Simon Perko.


Simon Perko je v nekdanji KS Dragomer - Lukovica deloval vrsto let kot aktivni član gradbenih odborov krajanov, ki so gradili javno infrastrukturo in športna igrišča. V vodstvu KS Dragomer - Lukovica je deloval v letih 2002–2006. Bil je med pobudniki ustanovitve samostojne Občine Log - Dragomer. Skupaj z ostalimi pobudniki je kot podpisnik Pisma o sobivanju v novi občini postavil temelje za ustanovitev nove Občine Log - Dragomer. V zadnjih letih se bori za ohranitev javnega dobrega, zgrajenega z rokami krajanov, si prizadeva za izboljšanje občinske infrastrukture ter stalno in objektivno komunikacijo med občinskim vrhom ter občani. Za to ga je pohvalil tudi župan: »Kakšno srečo imamo, da med nami živi g. Perko, ki opravlja dobro delo za ljudi …«

Ciril Krašovec 
je bil pobudnik razvoja športa: je eden od ustanoviteljev Športnega društva Dragomer Lukovica, pobudnik nekdaj množično obiskanih pohodov na Ključ, glavni pobudnik širitve športnih panog iz treh sekcij (nogomet, šah, smučanje) na 6 novih: balinanje, odbojka, planinci, košarka, strelci in splošna rekreacija. Organiziral in vodil je izgradnjo športnega parka Dragomer, zgrajenega s prostovoljnim delom športnikov. Sodeloval je pri vseh akcijah za uresničitev referendumskega programa, financiranega iz krajevnega samoprispevka, s podporo obrtnikov, sveta KS in občinske telesno-kulturne skupnosti. Ustanovil in vodil je smučarsko sekcijo, ki je dosegala dobre rezultate na republiških tekmovanjih. Na pobudo g Koštomaja je ustanovil še lokostrelsko sekcijo, soorganiziral je preko 100 tekmovanj, tudi državnih prvenstev. Člani sekcije so se udeleževali republiških tekmovanj in celo nekaterih v tujini ter kot ekipa in posamezniki dosegali odmevne rezultate. Športnemu društvu je predsedoval dva mandata. V tem času je bilo društvo imenovano za najboljše vaško športno društvo v Sloveniji in Jugoslaviji. Ob 10-letnici športnega društva je KS zmagala na tekmovanju za najboljšo KS v športni rekreaciji. Društvo je dobilo Bloudkovo nagrado, Ciril Krašovec je leta 2002 prejel posebno priznanje Športne zveze Vrhnika za 25 let dela v ŠD Dragomer- Lukovica, ob 30-letnici društva leta 2006 pa zlato plaketo športne zveze. Tudi po težki bolezni leta 2013 je ostal zvest športu. Dal je pobudo in vodi vsakodnevno jutranjo telovadbo, na katero prihaja za naše okolje neverjetno veliko, od 20 do 27, starejših in srednje generacije. Cirila Krašovca odlikujejo vztrajnost, delavnost, sistematičnost pri iskanju najboljših rešitev in pripravljenost deliti svoje znanje in izkušnje pri razvoju športa.


Dobro uro dolg program, ki ga je pripravilo KUD Kosec, je bil prežet s kulturnimi točkami v izvedbi: Mladinski pevski zbor Log - Dragomer, Folklorna skupina Nageljček, Orffov orkester OŠ Log - Dragomer, godalni orkester Glasbene šole Vrhnika ter violinistka Petra Herič in harmonikar Daniel Šimek. Po uradnem delu je sledilo še veselo druženje v zunanjem atriju šole. 


Gašper Tominc, foto: GT

 

Oglejte si tudi