Logo MojaObčina.si
DANES
10°C
4°C
JUTRI
10°C
5°C
Oceni objavo

Podpis dogovora o razvoju regij

Župan občine Log - Dragomer Miran Stanovnik je s svojo ekipo sodelavcev predstavil pomen in ozadje izjemnega uspeha, s katerim si je občina zagotovila izjemnih 9 milijonov evrov nepovratnih sredstev za ureditev infrastrukture za ravnanje z odpadnimi vodami in posledično bivanje v prijaznejšem ter čistejšem okolju.
V nadaljevanju lahko preberete komentar župana, ki je bil od začetka svojega mandata maksimalno vpleten v pridobivanje vse potrebne dokumentacije in dogovarjanja, da smo lahko danes priča temu zgodovinskemu dogodku. Na začetku je župan izpostavil problematiko, ki sega leta nazaj: »Nam se projekt in želje o kanalizacijskem omrežju s čistilno napravo vlečejo že leta in leta. To je želja vseh občanov in moderna občina danes ne more obstajati, če tovrstne infrastrukture nima urejene.« Evropa je podala jasne smernice, Slovenija se je zavezala, da bo to izpeljala. V naši državi naj bi obstajalo preko 100 aglomeracij nad 2000 populacijskih ekvivalentov, kar pomeni veliko obveznost Slovenije do Evrope; Stanovnik: »Kako se bo to za državo končalo ne vemo, vemo pa to, da je za nami dve leti in pol intenzivnega dela in pogajanj, treba pa je upoštevati še pretekla leta, ko smo se ukvarjali s pripravo dokumentacije in projekta z vsemi gradbenimi dovoljenji za sistem kanalizacije, se pravi čiščenje odpadnih voda s čistilno napravo. Ko smo projekt zaključili in oddali na ministrstvo za okolje in prostor, so prišla na vrsto pogajanja in usklajevanja ter koordinirano delo z vsemi organi, torej z državo, Evropo in regijo, kajti bistvena je razlika v financiranju okoljskih projektov v današnji finančni perspektivi, torej od 2014 do 2020, ko se izvajajo projekti, kot v prejšnji finančni perspektivi. Večino sredstev za črpanje iščemo med nepovratnimi sredstvi, saj nismo tako finančno močni, da bi to zmogli sami, tudi največje občine niso zmožne tega urediti same. Zato vsi iščemo tovrstne kombinacije. V tej perspektivi ministrstva nimajo na voljo finančnih sredstev kot v prejšnji perspektivi, ampak se vsi tovrstni okoljski projekti financirajo skozi posamezne regije, ki jih je v Sloveniji 12. Mi spadamo v osrednjeslovensko regijo, v kateri je 26 občin. Vsaka posamezna regija dobi od tega kolača po določenih pravilih svoj delež za projekte, ki so prioriteta evropske komisije in posledično naše države.« 
Miran Stanovnik: »Naš največji uspeh je to, da smo prišli do podpisa dogovora o razvoju regij kot prvega okoljskega projekta v Sloveniji! Natančneje, 27. oktobra sta predsednik razvojnega sveta ljubljanske urbane regije Metod Ropret in minister Zdravko Počivalšek podpisala dogovor za razvoj regij iz prvega povabila. V tem dogovoru za razvoj regij je zagotovljenih 9 milijonov evrov za našo občino, za projekt odvajanja in čiščenja odpadnih voda, čista Ljubljanica, tretji sklop. To je uradni naziv. Med vsemi občinami je v tem dokumentu le naš projekt nov s področja okoljskih projektov. To lahko štejemo kot izjemen dosežek, saj predstavlja tudi 'šolski' primer za celo Slovenijo, kako se morajo občina, lokalna skupnost, ministrstva, regija in Evropska komisija povezovati in usklajeno delovati, da pride do projekta, ki je v regiji prepoznan kot državna prioriteta. Verjamem, da se bo marsikdo na tem našem primeru naučil, kako je treba delovati. Na nas pa je, da sedaj to zavezo izpeljemo ob zavedanju, da smo ujeli zadnji vagon zadnjega vlaka iz kohezijskih skladov. Tovrstnih sredstev, za takšno infrastrukturo ne bo več na voljo iz Evrope. Od sedaj naprej bodo na voljo le npr. ugodnejši krediti in finančne transakcije, ker smo sedaj kot država bolj razviti."

"Z dobrim načrtovanjem znamo primerno urediti vso infrastrukturo, od kanalizacije do oskrbe s pitno vodo, v občini Log - Dragomer. Ni potrebno, da vse finančno breme pade na trenutno aktivno populacijo. Vemo, da posojila niso priljubljena, toda konzervativno obnašanje do financiranja ne prinaša vedno rezultatov, ki si jih želimo. Mi ne želimo, da se razvoj naše občine ustavi izključno zato, ker želimo vse zakopati pod zemljo, ampak želimo, da se nam pokaže dobro delo tudi nad zemljo. V mislih imam projekte, kot so določena infrastruktura, medgeneracijski center za dnevno oskrbo starejših, potem je tu tudi načrt zdravstvene postaje, varovanje kulturne dediščine in, ne nazadnje, radi bi pomagali pri boljšem razvoju naših društev v občini, ki delujejo na področju kulture in športa. Zraven moramo vedeti, da poskušamo pomagati starejšim pri izobraževanju v tretjem življenjskem obdobju, ampak seveda vse na temelju, da zajamemo čim več naših občank in občanov v smislu, da postavljamo javni interes pred zasebnega. Naše sile, kar 80 odstotkov aktivnosti, so sedaj usmerjene v to, da pripravimo temelje za pravilno pot. Moramo se zavedati, da tako Evropska komisija kot naša država določata natančne predpise glede tega, kako je treba slediti temu, da se vsa sredstva, ki so zagotovljena, pravilno črpajo, da ne bi prišlo do napak ali da ne bi prišlo do tega, da bi morali ta sredstva nekoč vračati. Zato z našim strokovnim kadrom v občinski upravi delamo na maksimalnem doprinosu, saj želimo teh 9 milijonov evrov oplemenititi in ne samo investirati. Želimo, da se nam v obliki amortizacije to nekoč začne vračati. Ta sredstva nam niso bila podarjena, ampak so bila prigarana z zelo velikim prizadevanjem in tesnim sodelovanjem z vsemi državnimi organi, še posebno z ministrstvom za okolje in prostor in ministrstvom za gospodarstvo in tehnologijo ter Ljubljansko urbano regijo. Ne želimo, da bi šlo karkoli v napačno smer. Potem ko bomo po uradnem javnem razpisu dobili izvajalca, bomo videli, kakšni bodo dejanski stroški. Zagotovo bo prišlo med gradnjo tudi do nepredvidenih situacij, kjer bo treba posegati v vodovod in tudi drugo infrastrukturo, ne želimo pa vsakih nekaj let nato 'odpirati' cest in s tem jeziti občanov. Že tako ali tako verjamem, da bo potrebna velika mera strpnosti s strani občanov, izvajalcev del in nas, ki bomo vršili investicijski nadzor. Zato prosim občane in občanke, da v tem prehodnem obdobju razumejo in pomagajo po svojih najboljših močeh, saj bomo po končanem delu šli nekaj stopnic višje v kakovosti našega življenja v občini Log-Dragomer.« S temi besedami je župan Miran Stanovnik zaključil svoje razmišljanje ob izjemnem uspehu ter pokazal maksimalno angažiranost, da se ta izjemni projekt tudi uresniči tako, kot se je začel. O pomenu tega dogovora o pridobitvi sredstev priča tudi dejstvo, da bi za 9 milijonov evrov morali v občini Log - Dragomer varčevati kar 16 let.  

 

Peter Kavčič, fotografiji: arhiv občine

Oglejte si tudi