Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
18°C
6°C
Oceni objavo

Odgovor občanu g. Perku

Srečo imamo, da v naši občini živijo občani, kot je gospod Perko. Ocenjujem, da je opravil dobro delo za ljudi, saj nas je spodbudil k temu, da občanom posredujemo celotne informacije o projektih, ki se v občini izvajajo oziroma so že realizirani. Takšnih celovitih informacij si naši občani zagotovo zaslužijo. Podrobno pojasnjenih informacij, ki so zapisane v nadaljevanju prispevka, je bil gospod Perko osebno večkrat deležen.
Prav je, da navedemo vsaj nekaj projektov in podatkov, saj so nekateri med njimi skriti očem, sprašujem pa se, ali so nekateri morda celo namerno spregledani. Kot na primer vsa obvestila ter tudi velika oglasna tabla ob regionalki, ki govori o črpanju nepovratnih sredstev, česar se gospod Perko dotika v svojem dopisu. Ob tem je potrebno poudariti, da bo naša občina projekt zaključila letos septembra, medtem ko bodo omenjene občine z gradbenimi deli šele začele …

Realiziranih je veliko projektov. Z zadovoljstvom lahko sporočimo, da smo uspešno zaključili projekt pokrivanja celotne občine z optičnim omrežjem, podaljšan je delovni čas pošte, septembra začne v občini obratovati splošna ambulanta, začela se je sanacija vodov na Poti za Stan in Stari cesti. Dobili smo prometno študijo, študijo ogroženosti in erozije, strategijo razvoja naše občine, v izdelavi je tudi izvedbeni načrt. Preurejena je kuhinja v vrtcu, obnovljena so tla v šolski telovadnici, reorganiziran je bil vrtec na Logu, kjer se strop dobesedno podira in je bila zato ogrožena varnost otrok in zaposlenih. Na Logu deluje tržnica, avgusta bo odprta tudi v naselju Dragomer,  prenovljena je spletna stran občine, za večjo prometno varnost smo namestili hitrostne ovire, pridobili smo nepovratna sredstva za prenovo telovadnice, športnega igrišča z umetno travo in kotlovnice v osnovni šoli.

V teku pa je obnova stare šole na Logu, gradnja zdravstvene postaje in lekarne, s pomočjo evropskih nepovratnih sredstev se na Lukovici gradita vodovod in vodohran, čakamo na začetek rekonstrukcije križišča pri trgovini na Logu, ki bo prenovljeno v sodelovanju z državo, ter na nadaljevanje ureditve kolesarskih in peš poti po vsej dolžini občine ob magistralni cesti, izvaja se projekt varnih poti od Lukovice do Jordanovega kota, v teku je sanacija primarnega voda za pitno vodo. Gradi se kanalizacijski sistem s čistilno napravo in ob tem vlagamo napore v pridobitev nepovratnih sredstev, saj smo v ta namen pred letom dni na pristojno ministrstvo, z večmesečnim naskokom, prvi naslovili projekt za črpanje nepovratnih sredstev z vso potrebno gradbeno dokumentacijo. V pripravi je strategija ravnanja z zalednimi vodami, ki povzročajo vedno več škode, pripravljamo projekt za sanacijo in prenovo Rimske ceste, pripravljamo se na realizacijo projekta integriranega javnega prometa (2. cona), rešujemo zapleten primer javno-zasebnega partnerstva, v teku je izdelava prostorskega akta (OPN), ki terja veliko usposobljenega kadra. 

Morda niste vedeli, da so bili vsi ti našteti projekti realizirani oziroma, da so v teku, saj razumemo, da vas, občane zanimajo rezultati in ne nepregledno število delovnih ur, naporov, sestankov, dogovarjanj, usklajevanj, dopisovanj in prepričevanj, ki so potrebni, da do njih pride. Kljub temu verjamem, da je iz napisanega razvidno, da smo veliko energije, znanja in sredstev vložili v analizo stanja in reševanje izzivov, ki izhajajo iz skupaj pripravljene strategije razvoja občine in na osnovi katere je bil oblikovan tudi investicijsko-razvojno naravnan proračun občine, ki mu je sledil tudi takšen rebalans … Našim skupnim ciljem in potrebam pa na zakonskih podlagah prilagajamo tudi kadrovsko zasedbo občinske uprave.
Ob analizi stanja smo ugotovili, da je peščici športnih objektov v občini podeljen status grajenega javnega dobra. Ker bi bilo za njihovo delovanje smotrnejše, da se vrnejo v stanje izpred treh let, smo menili, da je zaradi tega smiselno, da ukinemo status grajenega javnega dobra ter da te športne površine dobijo enak status kot vse ostale, ki jim ta status leta 2014 ni bil podeljen. Vsem pravnim argumentom in gospodarnemu pristopu navkljub pa zadeva s strani skupine občanov ni bila prepoznana kot priljubljena, zato sem se kot župan odločil, da to poglavje zapremo, dokler se v delovanju ne pokažejo težave, ki bi utegnile ogroziti napredek športa v občini.

Naj še pojasnim, zakaj je tržnica začela delovati na Logu. Pri vzpostavljanju lokalne tržnice smo naleteli na nekaj zapletov glede zemljišča, katerega lastnik ni občina, ampak Mercator. Zato smo vse aktivnosti želeli prestaviti pred in v gasilski dom v Dragomerju. Ob tem pa tako osebno kot tudi kot poveljnik občinskega štaba civilne zaščite razumem pomisleke gasilcev, da bi zaradi večjega števila parkiranih avtomobilov in ljudi lahko prišlo do težav pri nujnih intervencijah ali celo do morebitnih odtujitev drage gasilske opreme. Naposled smo našli in organizirali lokacijo na Logu, kjer je praktično geometrično središče naše občine, zato je to mesto enako blizu Lukovčanom na eni strani občine in prebivalcem Jordanovega kota na drugi strani občine. Poleg tega pa po mojem prepričanju tržnica presenetljivo dobro deluje tudi zaradi neposredne bližine pošte, trgovine, športnih dejavnosti in tudi dnevne migracije prebivalcev sosednjih vasi Plešivice in Bevk.
Z zadovoljstvom lahko povem, da smo ugodili tudi željam nekaterih krajanov Dragomerja, saj bo lokalna tržnica od avgusta dalje organizirana tudi na asfaltni ploščadi športnega parka Dragomer, za katerega pripravlja posebna skupina tudi ureditev, ki bo vodila v izgradnjo krajevnega središča naselja Dragomer.

 

Miran Stanovnik,
župan

Oglejte si tudi