Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
7°C
NED.
23°C
7°C
Oceni objavo

Občina Log – Dragomer prvič sprejela OPN

Log – Dragomer, 15. junij 2022 – Na sedmi izredni seji so občinske svetnice in svetniki soglasno sprejeli težko pričakovani Občinski prostorski načrt Občine Log – Dragomer. Tega so snovalci začeli pripravljati že pred štirinajstimi leti. Najbolj pomemben prostorski dokument občine med drugim določa usmeritve za urejanje prostora ter pogoje za graditev objektov in poseganje v prostor, določa pa tudi dolgoročni prostorski razvoj in tako vpliva na življenje ter delovanja občanov.

Občina Log – Dragomer je s pripravo Občinskega prostorskega načrta začela že leta 2008. Štiri leta kasneje je bil na podlagi prejetih smernic nosilcev urejanja prostora in potrjenega Okoljskega poročila javno razgrnjen dopolnjen osnutek OPN, ki ga je izdelala Kaliopa. Občina je na javno razgrnjena gradivo prejela 108 pripomb. Do leta 2015 je potekalo usklajevanje stališč do pripomb in predlogov javnosti, ki pa niso bila potrjena na delovnih telesih občine niti javno objavljena. Z namenom celovitega in uravnoteženega urejanja prostora z upoštevanjem naravnega in grajenega prostora o katerem je bilo na razpolago omejeno število podatkov so bile v obdobju od 2015 do 2017 izdelane nove strokovne podlage, izvedeno zbiranje pobud in podani pomembni novi interesi v prostoru občine. Zaradi teh novih dejstev se je pojavila potreba po uskladitvi Odloka o OPN, zato so fazo dopolnjenega osnutka ponovili ter izbrali novega izvajalca Urbi d.o.o. Ta je pripravil nove strokovne podlage, dokumente in študije, izdelano je bilo novo Okoljsko poročilo, nato pa so dopolnjen osnutek ponovno razgrnili. Občina je prejela še 102 novi pripombi, ki so jih pripravljavci preučili in pripravili Strokovna stališča do pripomb in predlogov javnosti. Občinski svet je 10. decembra 2020 stališča obravnaval in jih tudi sprejel. Pripravljavci so nato na podlagi stališč do pripomb občanov in ob upoštevanju vseh omilitvenih ukrepov iz okoljskega poročila izdelali predlog OPN, ki so ga aprila lani posredovali v drugo mnenje 26 nosilcem urejanja prostora. Večino mnenj je Občina uskladila in prejela v roku dveh mesecev, z nekaterimi se je usklajevala večkrat in zadnje pozitivno mnenje prejela 18. maja letos.

 

Svetniki soglasno sprejeli OPN

Glavno vodilo pri pripravi OPN-ja je trajnostna oziroma vzdržnostna raba prostora ter učinkovita in gospodarna raba zemljišč. Gre za dolgoročni projekt, ki je nastajal z vključujočim odnosom do vseh zainteresiranih javnosti, za načrt razvoja, ki spoštuje okolje in ustvarja pogoje za življenje sedanjih in prihodnjih generacij. Zagotavlja razvoj krajev naše občine in sočasen dvig kakovosti bivanja, skladno s sodobnimi smernicami prostorskega načrtovanja in ob zaščiti narave in naravnih danosti.

 

V. L.

Foto : Občinska uprava

Oglejte si tudi