Logo MojaObčina.si
JUTRI
18°C
6°C
NED.
23°C
8°C
Oceni objavo

Na mizah sveže informacije o projektu kanalizacija

Log - Dragomer, 25. september 2013 – Občinski svetniki so na izredni seji obravnavali realizacijo projekta Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Ljubljanice – 3. sklop (Občina Log - Dragomer). Na seji so se seznanili z aktivnostmi, ki so jih pri tem projektu v zadnjih mesecih vodili na občini, sprejeli pa so tudi tri sklepe.

Kot smo izvedeli, je v letošnjem letu vzporedno teklo več aktivnosti: občina je pridobivala in tudi pridobila vse služnosti in gradbena dovoljenja; dopolnili so investicijsko dokumentacijo ter jo posredovali na ministrstvo za kmetijstvo in okolje, ki je septembra občinski upravi poslalo še nekaj pripomb, te pa na občini rešujejo. Izvedli so tudi postopke za izbor izvajalcev. Za to potezo so se odločili kljub temu, da odločba o dodelitvi kohezijskih sredstev še ni izdana; kot so pojasnili občinarji, so upoštevali navodilo MKO. V javnem razpisu so izbrali izvajalca za svetovalni inženiring in nadzor, ki ga bo opravila družba Proplus za 89 tisočakov. Nekoliko pa se je zapletlo pri javnem razpisu za izgradnjo kanalizacije in čistilne naprave, saj občina ni dobila nobene ponudbe. "V skladu z ZJN-2 se je izvedel postopek s pogajanji brez predhodne objave. V tem postopku je bila pridobljena ponudba družbe Strabag, d. o. o., v vrednosti 10.541.833 evrov brez DDV. V pogajanjih, ki so se izvedla 18. 9. 2013, se je cena znižala na 9.165.871,61 evra brez DDV," so pojasnili v gradivu za svetnike. Ponujena cena za izgradnjo kohezijske kanalizacije in čistilne naprave pa bo še nekoliko nižja, saj je v omenjeni ceni upoštevana tudi cena izgradnje meteorne kanalizacije na Logu, ki pa ni del evropsko sofinanciranega projekta. Končna ponujena cena je bila tako 8.765.758,74 evra brez DDV, kar pa je še vedno 1,3 milijona več od projektantskega predračuna. Naj povemo, da naj bi občina ponudbo z izbranim izvajalcem podpisala samo v primeru, da bo dobila odobrena evropska sredstva.

Svetniki so na seji občinski upravi med drugim postavili vprašanja o financiranju projekta in izrazili nekaj bojazni, da bi se cena lahko zvišala z dodatnimi aneksi. Menili so, da Strabagova cena ni ugodna, a žal je bila to edina ponudba, ki jo je občina dobila. Na koncu so sprejeli informacijo o poteku aktivnosti pri projektu kanalizacije. Župana so pooblastili za podpis dopolnitev investicijskega programa študije izvedljivosti in dopolnitve vloge za pridobitev kohezijskih sredstev v višini usklajene pridobljene ponudbe, pod pogojem, da bo podrobna analiza ponudbe pokazala, da je ta vsebinsko in formalno pravilna. Sprejeli pa so tudi sklep, da svet meni, da občinska uprava in župan prevzemata odgovornost za ustreznost postopka javnega naročila ter odgovornost za kakršnakoli korupcijska tveganja pri podpisu pogodbe z izbranim izvajalcem.

 

V. E.

Foto: V. E.

Oglejte si tudi