Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
15°C
JUTRI
26°C
15°C
Oceni objavo

Cena vrtca občutno višja

Log – Dragomer, 15. september 2023 – Od aprila dalje bo za vrtec potrebno odšteti od 19 do 25 odstotkov več. Podražila se bo tudi voda, storitve povezane z MKČN in greznicami ter ravnanje s komunalnimi in biološkimi odpadki.

Vsesplošne podražitve, ki jih dodobra občutimo v zadnjem času se selijo tudi na lokalni nivo. Občinski svet je na svoji tretji redni seji dal zeleno luč novim, višjim cenam vrtca. Nova cena programov vrtca za prvo starostno obdobje se viša na 643,60 evrov kar je 24,79 % več. Za otroka v drugem starostnem obdobju pa se cena zvišuje za 18,61%, in sicer na 492,28 evrov. Kot smo slišali se je cena vrtca nazadnje dvignila pred štirimi leti, tokratno zvišanje pa je posledica več razlogov. V zadnjih letih so se zvišali stroški plač in storitev, dvignile so se cene vseh energentov in storitev, zato se je zvišala večina materialnih stroškov, bistveno višja pa je tudi cena hrane. Občinski svet je na seji sprejel še sklep, da se v primeru sporočene odsotnosti otroka plačilo zniža za 2,64 evra na dan, korigirano z odstotkom, ki ga plačuje posamezen plačnik. Staršem, ki bodo po otroka prišli po zaprtju vrtca, pa bodo za vsake pol ure zamude lahko zaračunali 5 evrov.

Konkretno višje bodo tudi komunalne storitve. Povprečna 4-članka družina, ki živi v objektu z greznico oziroma MKČN bo namesto dosedanjih 48,50 evra plačevala 64,55 evrov, gre za kar je 33 odstotkov več. Najbolj se bo podražil odvoz bioloških, pa tudi ostalih komunalnih odpadkov. Nekoliko nižja podražitev se obeta povprečni štiričlanski družini, ki živi v objektu, ki je priklopljen na kanalizacijo. Cena bo 21 odstotkov višja, namesto dosedanjih 52,16 odstotkov bodo plačevali 69,03 evra.

 

Zelena luč sofinanciranju hišnih črpališč

Informacije o finančni injekciji za nakup hišnega črpališča pa bodo veseli vsi, ki živijo v hišah pod nivojem kanalizacije. Ti bi namreč za priklop na kanalizacijo, poleg plačila komunalnega prispevka in plačila stroškov priključka, morali kupiti še hišno črpališče. Svetniki so na seji soglasno sklenili, da bo ta strošek prevzela občina, ta bo krila celotno ceno črpališča oziroma največ do 2500 evrov na posamezen priključek. Pozitivno vzdušje se je nadaljevalo tudi ob predstavitvi projektov, ki so v pripravi na Občini. Kot smo lahko slišali na seji ima Občina velike načrte, v igri je zajeten kupček evropskega denarja. Več o novih projektih pa v prihodnji številki Našega časopisa.

Prav tako je pod streho prvi rebalans proračuna za leto 2023 ter sprememba Statuta s katero je občinski svet županu dal možnost za imenovanje največ dveh podžupanov, do sedaj je imela Občina največ enega podžupana. Občinski svet je sprejel tudi predlog novega Lokalnega energetskega koncepta Občine Log – Dragomer, letno poročilo Osnovne šole Log – Dragomer ter za predstavnico lokalne skupnosti v Svet lokalnih skupnosti Centra za socialno delo Ljubljana imenoval Tino Rebernik Kovač.

 

V. L.

Oglejte si tudi