Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
12°C
JUTRI
16°C
4°C
Oceni objavo

Ljudska pobuda je koristna

Na kanalu 17 na frekvencah ZARE spremljam potek reševalne akcije v podjetju Kemis, kjer so tudi vse naše razpoložljive in potrebne sile sistema za zaščito in reševanje, da kot lokalna skupnost s prostovoljstvom pomagamo omiliti katastrofalne posledice požara … srečno! Misli mi uidejo tudi na tako imenovano civilno pobudo, ki se pojavlja v naši družbi na več ravneh in različnih okoljih, in tudi v našem okolju je ta dejavnost živa in koristna.

V zadnjih tednih sem bil deležen nekaj pobud s strani naših občanov po srečanjih z njimi v manjših skupinah. Z veseljem sem se odzval vabilom in se udeležil treh druženj z začetkom na Lukovici. Udeležencev je bilo od 7 do 11. Vprašam jih, zakaj niso prišli v večjem številu, in pravijo, da se v takih primerih vedno zgodi, da se začnejo nekateri posamezniki neprimerno vesti in se ne da primerno razpravljati. Na vseh srečanjih izvem, da je vzrok za vabilo ta, da naj bi jih na njihovih domovih obiskali posamezniki in zbirali podpise za pobude, ki pa jih niso znali dovolj podrobno pojasniti in našteti koristi, zato kljub večkratnim obiskom in prigovarjanju teh niso podpisali, ker so želeli pojasnila iz prve roke. 
Med udeleženci srečanj se je našlo tudi nekaj strokovnjakov z različnih področij, ki so bila obravnavana. Skupaj smo razčlenili, zakaj se bodo kohezijska sredstva za kanalizacijo delila po sprejetju novega operativnega programa naše vlade, ki ga je treba uskladiti še v Bruslju in so zato potrebni predpisani koraki. Moral sem pojasniti, da se primarni vod kanalizacije že projektira, da bomo z direkcijo za infrastrukturo lahko nadaljevali sočasno gradnjo pri urejanju kolesarske steze in pločnika skozi naselje Log. Isto velja tudi za javno razsvetljavo in vodovod. V skupno naložbo in izvedbo je vključeno tudi križišče pri trgovini Mercator na Logu. Opomnili so me, da pri naložbah ne smemo pozabiti na pitno vodo, ki je zapisana v ustavi. Imamo pa na tem področju v naši občini več kot 30 odstotkov izgub zaradi dotrajane infrastrukture. Tisti, ki delujejo na področju odvračanja od odvisnosti menijo, da je treba zagotoviti varno pot v šolo za naše mlade upe, v katerih je prihodnost, in na mladino preventivno delovati tudi tako, da jim zgradimo športno objekte, da jo odvrnemo od ulice. Enotni smo si pri tem, da moramo skrbeti za ohranjanje kulturne in zgodovinske dediščine ter ne smemo prepustiti, da nam zaščiteni objekti propadajo. Lep zgled imamo ob pogledu na Škandrovo domačijo in cerkvi, kar jih vzdržuje župnija na Brezovici. Pri tej temi smo obravnavali nujnost obnove stare šole na Logu. Dotaknili smo se seveda tudi naših prostovoljnih gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki za svoje delo in zaščito naših objektov in ljudi potrebujejo primerno opremo, česar pri načrtovanju naložb ne smemo spregledati …
Skupni rezultat vseh teh pozitivnih srečanj je bil, da se moramo truditi za skladen razvoj naše lokalne skupnosti, kar je jasno zapisano v dokumentu, ki se mu pravi strategija razvoja naše občine in smo ga ob upoštevanju vseh potrebnih elementov po skoraj enoletnem trudu na naših aktivnih delavnicah pripravili skupaj z občani, strokovnjaki in občinsko upravo. Dokument je potrdil občinski svet naše občine in vsi vemo, kaj to pomeni. Skupni dobrohotni dogovor je bil, da s takimi srečanji po potrebi nadaljujemo, čeprav je možno do vseh informacij enako kakovostno priti tudi z udeležbo na sejah organov naše občine. Kako koristna je ljudska pobuda, kažejo tudi rezultati dobro organizirane skupine za varnejšo šolsko pot, ki bo potekala od Lukovice do Jordanovega kota in bo koristila vsem. Pri svojem delu za podlago uporabljajo prometno študijo, strategijo razvoja občine in mnenje strokovnjakov v obliki sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu, ki deluje v naši skupnosti. Rezultati so vidni v postavitvi ovir za umiritev prometa, zagotovitvi novih površin za mirujoči promet v okolici šole in načrtovanju novega pločnika na poti otrok v šolo.
V zadnjih nekaj mesecih smo pridobili v naše okolje nekaj težko pričakovanih dobrin. Pri tem mislim na lekarno, zdravniško oskrbo in po 17 letih tudi trgovino v središču naselja Dragomer. Verjamem, da si delimo mnenje, da je treba vse to vsaj obdržati, če ne celo nadgraditi. Ljudska pobuda ima v našem okolju kakovost in izkušnje. Verjamem, da bi lahko bili uspešni tudi, če bi se aktivno vključili v dejavnosti za ohranitev dobrin, ki jih potrebujemo vsi. »Če verniki ne obiskujejo cerkve, jim verjetno ni potrebna,« slikovito prikaže položaj gospod, ki je bil prisoten ob odprtju trgovine. Osebno verjamem, da je družina Orel v 30 letih boja s trdo konkurenco dokazala, da so vešči svojega posla in prinašajo v naše okolje mir, toplino in domačnost. Imamo priložnost, da dokažemo, da je privlačnost obojestranska.

Miran Stanovnik, župan

 

Oglejte si tudi